IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как търсенията в Google могат да ни помогнат да открием огнищата на Covid-19?

В страните, в които се наблюдават много случаи на коронавирус, търсенията за симптомите са скочили значително

15:27 | 08.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Всеки ден милиони хора по света пишат здравните си симптоми в Google. Можем да използваме тези търсения, за да засечем неизвестни досега епидемии на Covid-19, особено в частите на света, където инфраструктурата за тестване не е добра, пише Сет Стивънс-Давидовиц в анализ за New York Times.

За да видим потенциална информация, залегнала в данните на Google, можем да помислим за търсения като „Не усещам миризми“. Вече има силни доказателства, че анозомията, или загубата на обоняние, е симптом на Covid-19, като някои оценки предполагат, че между 30 и 60% от заразените имат този симптом.

В САЩ в рамките на една седмица търсенията на „Не усещам миризми“ са били най-много в Ню Йорк, Ню Джърси, Луизиана и Мичиган – четири от щатите с най-голям брой случаи на Covid-19. Всъщност търсенията, свързани със загубата на обоняние през периода, почти перфектно съвпадат със степента на разпространение на заболяването в държавата.

Василеос Лампос от University College London, както и други учени, са открили, че множество от търсенията на свързани симптоми, като загуба на обоняние, треска и задух, проследяват огнищата по целия свят. Тъй като тези търсения са силно свързани със степента на разпространение на заболяването в някои части на света със сравнително добро тестване, можем да ползваме тези търсения, за да се опитаме да намерим места, където много от случаите на заразени вероятно са пропуснати.

Такова място е Еквадор. Официалните данни на страната твърдят, че макар Еквадор да е сред местата с най-висок процент на случаите на Covid-19 на глава от населението в Южна Америка, той е по-нисък от този в САЩ, Канада, Австралия, Иран и по-голямата част от Европа.

Същевременно еквадорците правят повече търсения, свързани със загубата на обоняние, отколкото всяка друга страна в света, ако се сравнят общите търсения в Google. Търсенията на „no puedo oler” са около 10 пъти по-високи в Google в Еквадор, отколкото са в Испания, макар че Еквадор твърди, че има над 10 пъти по-малко случаи на Covid-19 на глава от населението от европейската страна. Еквадорците са близо до върха на класацията по търсене на треска, температура и диария.

С други думи, данните предполагат, че Еквадор може да е по-голям епицентър на Covid-19, отколкото твърди местното правителство. Това може да помогне за обяснение на скорошните видеа, споделени в социалните мрежи, на тела, струпани на улица в Гуякил, пристанищен град в Еквадор.

Въпреки че изглежда в търсенията се крие важна информация за разпространението на коронавируса, трябва да сме особено внимателни в изграждането на модели, базирани на тези данни, и да се учим от минали моменти, когато са правени опити за измерване на географското разпространение на различни заболявания. В изследване, публикувано в Nature през 2009 г., учените показват, че търсенията в Google, свързани с грип, проследяват внимателно седмичните данни за процента заболели, подадени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Учените са ползвали термините в търсенията, за да изградят модел, чрез който да засекат епидемиите преди официалните данни да бъдат събрани.

Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още