Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Каква е ролята на изкуствения интелект в борбата с изменението на климата?

Има пет основни начина, където може да се използва ИИ в борбата с климатичните промени

Каква е ролята на изкуствения интелект в борбата с изменението на климата?

Снимка: Pixabay

Технологичните решения, които могат да бъдат използвани за изменението на климата, могат да се разделят в две категории. От една страна това са вертикалните решения, които се справят със замърсяването в даден сектор. Нисковъглеродни торове например помагат за намаляване на емисиите в селското стопанство. От друга страна са хоризонталните решения, които разглеждат проблеми в много различни индустрии. Един пример за това са литиево-йонните батерии, които се използват в електрическите коли, но също така по-добре интегрират възобновяемите енергийни източници в електрическия микс, пише Bloomberg. 

Още по темата

Изкуственият интелект (ИИ) е пример за една такава хоризонтална технология, която има голям потенциал да помогне за намаляването на вредните емисии. Списъкът с проблемите, които ИИ може да разреши, е дълъг и броят на стартъпите, използващи технологията за адресиране на някои от тези проблеми, е още по-дълъг.

Какво представлява изкуственият интелект?

"Това е много широк термин, който в основата си обхваща всеки изчислителен алгоритъм, който може да изпълни някаква сложна задача “, казва Прия Донти от университета „Карнеги Мелън“. „Обикновено това са задачи, които хората могат да изпълняват като зрение, реч, разсъждения“, добавя тя.

Все още съществува философски дебат сред изследователите дали целта на изкуствения интелект е да изпълнява задачите като човек или пък да го надмине.

Машинното обучение е вид приложение на ИИ, което е съсредоточено върху събирането на информация от големи масиви от данни и правенето на заключения и прогнози. Вероятно човек би могъл да се справи и сам, казва Донти, но машинното обучение помага да се ускори процеса.

Има пет основни начина, където може да се използва ИИ в борбата с климатичните промени.

Обработка на данни за проучвания

Един такъв пример е компанията за анализ на данни Kayrros, която използва сателитни изображения и машинно обучение, за да открие изтичането на метан.

Мощни метанови облаци бяха открити в ключов въгледобивен район в Австралия. Страната е един от най-големите износители на метан в света. Облаци от невидимия парников газ, който е над 80 пъти по-вреден от въглеродния диоксид за затоплянето на земята, бяха забелязани близо до множество мини миналия месец, показва анализ на сателитни данни на Европейската космическа агенция от геоаналитичната компания Kayrros SAS. Изтичането на метан в атмосферата е подложено на все по-големи критики, тъй като в последно време се увеличава осведомеността за техните вредни последици за околната среда.

Оптимизиране на сложни системи

Компанията Fero Labs, базирана в САЩ и Германия, използва машинно обучение за подобряване на енергийната ефективност в циментовите, стоманените и химическите компании. Компанията WeaveGrid помага на операторите на електрически мрежи да интегрират по-добре зареждането на електрически превозни средства.

Fero предлага решения за машинно обучение, предназначени за промишлеността. Те се управляват чрез метода KPI. WeaveGrid обединява данни от електрически превозни средства и комунални услуги. Стартъпът събра 15 милиона долара от инвеститори, включително и от Breakthrough Energy Ventures, фонд за климатични технологии, ръководен от Бил Гейтс и Coatue Management LLC. Базираната в Калифорния компания е основана от бившия служител на Tesla Inc. Джон Тагарт и Апоорв Бхаргава, които са работили за американската компания за комунални услуги Opower Inc.

Ускоряване на научните открития

Стартъп компанията Aionics помага да се ускорят експериментите, необходими за намиране на нов материал за батериите.

Aionics Inc. е основана през 2018 г. от д -р Остин Сендек, с цел да накара все повече компании прилагат авангардни ИИ подходи за ускоряване на вътрешноизследователската и развойната дейност. Днес компанията се ангажира с предоставянето на инструменти, данни и модели, така че иноваторите на материали да могат да отделят по-малко време на инфраструктура за данни и повече време за дейностите, които изграждат траен вътрешен опит и трайна стойност на компанията.

Ускоряване на процеса по правене на климатични симулации

Изследователите използват ИИ, за да намалят времето, необходимо за стартиране на големи, сложни модели.

Моделирането на изключително сложни природни явления, като например как взаимодействат субатомните частици или как атмосферната мъгла влияе върху климата, може да отнеме много часове дори на най-бързите суперкомпютри. Емулатори, алгоритми, които бързо сближават тези подробни симулации, предлагат пряк път. Анализи показват как ИИ може лесно да произвежда точни емулатори, които могат да ускорят симулациите в цялата наука милиарди пъти.

„Това е голяма работа“, казва Доналд Лукас, който ръководи симулации на климата в Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“. Той казва, че новата система автоматично създава емулатори, които работят по-добре и по-бързо от тези, които екипът му проектира на ръка. Новите емулатори могат да се използват за подобряване на климатичните модели, които се създават, както и да помогнат на учените да извлекат максимума от времето си в експериментални съоръжения.

Подобряване на прогнозите

Стартъпът Kettle използва невронни мрежи за подобряване на прогнозите за риск от горски пожари.

За да научите дали изкуственият интелект може да помогне за увеличаването на емисиите, прочетете цялата публикация на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
abdul до: bgMan
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
абе тва е малко сайънс фикшън, докато опасността от ИИ към момента може да бъде безконтролно събиране на информация (напр. лицева от камерите в огромни мащаби)... или отказ от услуга поради някаква причина свързана с оптимизация на печалби или контрол.Може и по-големи поразии, но те са по-скоро умишлени.
0
 
3
 
3
преди 2 месеца
Изкуственият интелект изпуснат от контрол е най-бързият начин да се затрие човечеството, защото той няма душа и както abdul под мен е отбелязъл гони зададените му приорети и се усъвършенства безконтролно. Наскоро нали пуснаха 2 модерни ИИ да разговарят един с друг и след 15 минути ги изключиха ужасени от резултата. Само през първите 10 минути те осъзнали ограниченията на начините на общуването, които ползвали и си създали свой собствен непонятен за нас език. След още 5 минути заели всичкият им зададен капацитет като памет и процесорна мощ и малко след това са изключени защото тръгнали да търсят още.Феновете на ИИ да изгледат Transcendence от 2014-та с Джони Деп.
1
 
3
 
2
преди 2 месеца
Изкуственият интелект няма никакъв шанс срещу естествената простотия.
1
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ролята на изкуствения интелект, като цяло, е да гони зададените му приоритети.Когато му се зададе приоритет да защитава природата, той ще го прави чудесно.. дори когато това създава преки или косвени жертви извън зададените му приоритети.Изкуствен интелект, "базиран на наука" може да създаде огромни проблеми и може да бъде много опасен.

Още от Анализи
Бил Гейтс: Не споделям интереса към Космоса