IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е да бъдеш интернет трол

Шегобийството на група интелигентни и добронамерени хора в интернет се превърна в метод за заплахи и обиди, смята Ноа Смит

16:11 | 12.10.14 г. 4
<p>
	Музейни работници подреждат сцена с пещерен трол от филма &quot;Властелинът&nbsp;на пръстените&quot;. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Музейни работници подреждат сцена с пещерен трол от филма "Властелинът на пръстените". Снимка: Архив Ройтерс

Ноа Смит е асистент по финанси в университета “Стоуни Брук” и пише статии за много финансови и бизнес издания. Междувременно поддържа и личния си блог, наречен Noahpinion. Наскоро Смит призна в Bloomberg View, че е интернет трол* от години и се гордее с това. Ето какво пише:

“Все още помня момента, в който за пръв път влязох в интернет. Бях на 15 години и отворих браузъра Netscape Navigator. Започнах да търся чат стаи в Yahoo! и така попаднах на една, наречена “Christian singles chat”. Веднага влязох и се кръстих “Satan”. Пред всички участници в чат стаята декларирах: “Аз съм Сатаната! Поклонете се пред мен християни, или ще погълна душите ви!” Това беше още във времето, в което уеб чатовете нямаха модератори, които да ме отстранят своевременно. Отгоре на всичко написах посланието си с огромни червени букви, които запълваха цялото пространство на екрана.

Стоях и се хихиках около пет минути, докато горките хора в групата ми крещяха да напусна. Но тогава, за мой ужас, друг потребител влезе в групата под името Satan666 и започна да иззема функциите ми.

Това ме смаза. Мислех си, че съм толкова умен, изразителен и бунтарски настроен. Но след появата на моя клонинг видях себе си като некреативен, неоригинален и скучен. Бях глупав.

През годините техниките ми на "тролене" се подобриха значително - станах по-изтънчен и замених грубостта с абсурда. Вече виждах троленето като изкуство - изкуството да шокираш хората и да разстройваш баланса и очакванията им, с които са свикнали в скучното си ежедневие. Троленето, стига да е направено както трябва, прави живота по-забавен.

Троленето под формата на шеги е основен проводник на изкуството да изразяваш творчество и хумор векове наред. Физикът Ричард Файнман също е бил трол, когато откраднал вратата на общежитието на братската общност, в която членувал. Той станал през нощта и откачил вратата от пантите, а на нейно място оставил бележка, гласяща: “Моля, затваряйте вратата.” Още по-забавно станало, когато Файнман си признал, че той е виновникът, но никой не му повярвал.

Комедийните филми в последно време са пълни с тролове - от Borat до Jackass. Оказва се, че троленето не е запазена черта на западния свят. Ако някога сте си мислели подобно нещо, просто гледайте пълнометражната китайска комедия Tricky Brains, която се състои единствено от продължителни, шантави и брилянтни шеги.

Интернет, разбира се, със своята относителна анонимност и глобално покритие, е перфектната сцена за всеки трол. Именно там се изявяват някои истински виртуози, чиито усилия засенчват “труда” на останалите. Сайтът 4chan е базиран на снимки, качени от анонимни потребители. Това е и платформата, която може да спори за лидерското място по тролене най-вече със заслугите си в областта на карикатурите.

Все по-често чувам да се говори за троловете като за опасност. И, разбира се, много от тях са. Троловете, както добре знаем от популярното мнение, са нарцистични и целят да предизвикат страдание, страх и срам в останалите хора. В медиите думата “трол” се асоциира все повече с расисти и хора, които отправят заплахи, отколкото като весели пакостници и креативни абсурдисти.

Срамно е, че често креативният и забавен свят на троленето е замърсен и разрушен от некреативни, глупави и агресивни хора. Троловете, чието разбиране за хумор е свързано единствено с расистки подмятания и заплахи, са жалки, глупави и скучни. Те са като моето Аз на 15 години с изключение на това, че те така и не успяват да прогресират след тази точка от развитието си.

Оказва се обаче, че именно тези хора развалят цялата световна мрежа, с която ние сме свикнали. Блогърите все по-често закриват коментарните си секции под публикациите, за да се предпазят от тролове. Дори 4chan - бастионът на свободната креативност, бе свален временно, за да се справи ръководството с огромен скандал, станал известен с името “GamerGate”.

Ако ситуацията продължи да бъде такава, нека да е така. Може би винаги е било истина, че интернет може да бъде превърнат в по-толерантно пространство за потребителите, само ако троловете бъдат потиснати. Ако това е истина, би било много тъжно. Това би означавало, че ще бъдем лишени от още едно място, което да разчупва предсказуемостта на ежедневието и да освободиш хумора си по целия свят,” завършва Ноа Смит.

*Според определението в Уикипедия интернет тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения в дискусионни форуми, стаи за разговори, блогове, коментари към вестникарски статии, социални мрежи и други, с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Angel62
преди 9 години
В поне една страна правото да си кажеш мнението беше конституционно гарантирано и засега (още малко) интернет е последното свободно място да видиш и прочетеш неща които иначе биха били "ограничени" в страните "без цензура", в другите директно създават "Големият Фаеруол" да ги пази от "варварите". За троловете по душа - не знаех, че правят изкуство, но за в бъдеще ще го имам в предвид. Аз очевидно имам много ограничена представа за изкуството - например въобще не разбрах художествената стойност на изсушено лакирано *** на изложение в Los Angeles County Museum of Art (LACMA) преди няколко години (и не се шегувам за ***). За коментарите който не ни харесват - да им отговаряме, насърчаваме, игнорираме, ...? Или да викаме "Защо няма полиция да ги арестува тези!"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
той СТРАХО не е ***. Просто е объркан, иначе съм сигурен, че дълбоко в себе си е добър човек:) Що искаш да го баннат?:) ПС: Като даваме определение на ***(според мен ***, освен професионалните такива няма, просто щото всеки е малко или много ***:) ), а е малко болшевишко да се мъчиш чрез цензура да затваряш устата на хората, само щото имат различно мнение;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Така е, троловете са интернет чумата на века. Те пречат на икономическото развитие понижавайки БВП докато пишат безсмислени коментари, вместо да работят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
olimpiec
преди 9 години
Тая прекрасна тема що никой не я коментира?????А тук е пълно с такива,имам предвид форумите в "Инвестора".А само тук да беше,щеше да е цвете.....Но кво от това на никой не му пука,а тия си вихрят коня със всевъзможни манипулации.Кога някой ще вземе мерки против тия ***???Поне вие от редакцията можете,да помагате.ПОМАГАЙТЕ НИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още