IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предстои за Huawei през 2021 г.?

След тежките удари, които понесе през 2020 г., китайският гигант може да види лъч светлина, след като Джо Байдън встъпи в длъжност

14:13 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

През тази година китайският технологичен гигант Huawei Technologies вероятно ще се сблъска със забавяне на своя 5G бизнес и ще се насочи повече към софтуерния, където се надява, че неговите смартфони ще се възстановят от американските санкции, които миналата година засегнаха компанията, твърдят анализатори, цитирани от Ройтерс.

Ограниченият достъп до висок клас чипове ще засегне мобилното звено, поради което Huawei ще слезе надолу в класацията на производителите на смартфони, докато продължава да разработва собствена операционна система.

Водещият китайски производител на телекомуникационно оборудване се озова в черния търговски списък на Съединените щати още през май 2019 г. заради опасения за националната сигурност. Huawei многократно е отричала тези обвинения.

Попадането ѝ в списъка означава, че базираните в САЩ компании не могат да продават на Huawei ключови американски технологии. През миналия август забраната беше разширена, така че да обхване и чуждестранните фирми с американски бизнес, достигайки до основни доставчици като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Промяната удари Huawei в Ахилесовата пета, тъй като компанията зависи от TSMC за производството на чипове за нейните смартфони, базовите станции за 5G, сървъри, облачни услуги и продукти с изкуствен интелект, твърди Пол Триоло, ръководител глобални технологични политики в Eurasia Group. По думите му запасите на компанията са стигнали за дълго време.

„Тази смъртна присъда не означава екзекуция“, коментира технологичният анализатор Дан Уан. „Вместо това процесът много причила на бавно задушаване“

Huawei е отказала да коментира въпроса.

Уан твърди, че Huawei ще усети по-сериозно влиянието върху бизнеса си с потребителски продукти, който донесе 54% от приходите ѝ за 2019 г.

През ноември Huawei продаде линията си бюджетни смартфони Honor. По думите на основателя на компанията Рън Джънфей този ход ще позволи на бранда да запази достъпа си до чипове. Huawei може да се опита да направи същото с премиум линиите си тази година, смята Триоло.

Huawei беше най-големият производител на смартфони през второто тримесечие на 2020 г., но продажбата на Honor и дефицитът на чипове вероятно ще изкарат компанията от топ 6, сочи прогноза на TrendForce.

Ситуацията може да се промени след встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън. Анализатори смятат, че той може да има по-мек подход към бизнеса със смартфони на Huawei. Байдън ще влезе в Белия дом този месец, в момент, в който главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу обсъжда сключването на споразумение с американските прокурори, свързано с обвиненията, че е правила бизнес с Иран.

Междувременно Huawei вероятно ще се фокусира върху операционната система Harmony, която разработва за своите смартфони, защото ѝ бе спрян достъпът до мобилните услуги на Google, твърди Никол Пен, вицепрезидент Мобилност в консултантската компания Canalys.

На софтуерния фронт Huawei вероятно ще заложи повече на услугите, като облачните такива, и на устройствата за интернет на нещата. И все пак те едва ли ще успеят да компенсират забавянето в областта на смартфоните и телекомуникационната инфраструктура, посочат анализатори.

Мрежовият бизнес на Huawei има възможност да се развива добре, но докато ключови пазари като Великобритания и Япония забраняват използването на нейно оборудване, тя вероятно ще се фокусира върху Китай, допълват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още