Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какъв ще бъде подходът на Байдън към китайските технологични компании?

Новият президент на САЩ едва ли ще се откаже от мерките срещу Китай

Какъв ще бъде подходът на Байдън към китайските технологични компании?

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Новоизбраният президент на Съединените щати Джо Байдън едва ли ще се откаже от подхода на настоящия държавен глава Доналд Тръмп към китайската технологична индустрия и компании. Но е по-вероятно Байдън да има по-конкретен подход и да си сътрудничи повече със съюзниците, твърдят експерти, цитирани от CNBC.

По време на мандата си Тръмп създаде предизвикателства за китайската технологична индустрия чрез санкции, изпълнителни заповеди и други действия. Байдън вероятно ще продължи с подобна политика.

“Тръмп напълно наруши статуквото, което съществуваше между САЩ и Китай в продължение на десетилетия“, твърди Абишур Пракаш, специалист по геополитика в Центъра за иновации на бъдещето – базирана в Торонто консултантска фирма.

Администрацията на Тръмп предприе действия срещу редица големи китайски технологични фирми. Сред примерите за това беше Huawei, която беше поставена в черния търговски списък на САЩ миналата година. Това ограничи, а в някои случаи напълно спря, достъпа ѝ до американски технологии, като част от услугите на Google.

В резултат на това продажбите на смартфони на Huawei понесоха удар. Освен това Вашингтон предприе действия, за да ограничи достъпа на Huawei до чипове от ключови производители.

Още по темата

Чиповете са област, в която администрацията на Тръмп се фокусира по-конкретно. SMIC, компания, която стои в основата на усилията на Китай да бъде по-малко зависим от други играчи, също беше добавена към черния търговски списък на САЩ в средата на декември.

Сътрудничество със съюзниците

Подобни удари към китайски технологични компании могат да продължат и при управлението на Байдън.

„Смятам, че технологиите ще са основен източник на конкуренция и ще бъдат продължени част от подходите на Тръмп за ограничаване на потока от критични технологии към Китай“, твърди Адам Сегал, директор на програмата Дигитални политики и киберпространство към Съвета за международни отношения. „Разликата е, че процесът ще бъде в по-голямо сътрудничество, както с частния сектор и съюзниците, като ще бъде фокусиран върху по-малък брой технологии“.

Пол Триоло, ръководител на геотехнологичните въпроси в консултантската компания Eurasia Group, е съгласен, че администрацията на Байдън ще работи със съюзниците по стратегия, свързана с китайските технологии.

По думите на Триоло Байдън „ще изясни какво трябва да бъде контролирано в областта на нововъзникващите и основните технологии“. Част от мерките ще са насочени към изкуствения интелект и т.нар. квантови компютри.

„Екипът на Байдън вероятно ще предпочете да има контрол над по-малко технологии, но да издигне по-високи стени около онези, които са ключови за опазване заради националната сигурност“, твърди Триоло.

Пракаш твърди, че Байдън вероятно ще продължи натиска на Тръмп върху китайските производители, изключени от следващото поколение мобилни мрежи по света. Администрацията на Тръмп настоява съюзниците също да ограничат достъпа до 5G мрежите. Австралия, Япония и Великобритания вече взеха мерки в тази посока.

Специалистът по геополитика твърди, че Байдън ще направи промени в области като поставянето на китайски компании в черния списък или определени експортни контроли, но ще се насочи към иновациите от гледна точка на подхода към към сфери като правилата за данните при сливания и придобивания.

Едно нещо е сигурно – технологичната битка между САЩ и Китай ще продължи и при управлението на Байдън.

„САЩ нямат твърде много опции. Или ще позволят на Китай да доминира света чрез технологии, или ще оспорят това“, коментира Пракаш.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Няма подход на Байдън, има подход на тези зад него.
1
 
5
 
3
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
ще си има същия подход към Китай човека както досега - ще си проверява през час дали парите му са пристигнали, ще урежда сина си с нови и нови партньори от източно-азиатски произход. какво да прави друго човека?
0
 
3
 
2
ing5rov до: ing5rov
преди 9 месеца
3
 
3
 
1
преди 9 месеца
никак не е ясно , дали въобще ше го има байдъна ...

Още от Анализи
Войната за полупроводниците: Китай се изправя срещу останалия свят