IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската заплаха за Apple и Samsung

Huawei вече е третият по продажби производител на смартфони с света, но не крие амбициите си за още по-предни позиции

08:22 | 25.04.17 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Huawei и Бойчо Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Huawei и Бойчо Попов, Investor Media Group

Бъдещето на Huawei тихомълком се кове на около 8000 км по въздух югоизточно от София - в няколко тайни лаборатории – в завода на компанията край Songshan Lake в Шънджън и централата на концерна в същия град. Тук, в огромни зали с бели стени инженерите на китайския концерн тестват хардуерните продукти – за издържане на екстремни температури или при забравяне на смартфон в барабана на пералнята например, и изграждат в просторни и удобни тъмно аранжирани халета стратегията за виртуалната и добавена реалност.

Снимките и видео заснемането, както сами може да се досетите, са строго забранени – с малки изключения – когато например компанията иска да се представи пред чуждестранните медии. Всъщност офанзивното медийно сътрудничество очевидно е част от стратегията на китайския производител да създаде доверие у западните си партньори, особено на фона на факта, че той все още е в неофициален „черен списък“ на американските власти и не успява да сключи партньорски споразумения с американските мобилни оператори.

Иначе бягащият от публичността 73-годишен основател на компанията Рен Дженфей доскоро не бе давал интервюта, а други китайски културни особености допринасяха още повече за репутацията на непрозрачност на организацията. Това обаче започна да се променя през последните няколко години, като от 2013 г. насам самият Рен даде няколко интервюта и участва в пресконференции. А по собствени данни на компанията тя вече е поканила над 4 хил. журналисти от цял свят на посещение в Китай през последните години. 

Но в Китай всичко е по-голямо, а точно Huawei е добър пример за това. Самите размери на основаната през 1987 г. с инвестиция от едва 5680 долара група са огромни. Днес Huawei има над 180 хил. служители, докато най-ценната компания в света Apple има около 110 хил.

Huawei постоянно инвестира над 10% oт приходите си в развойна дейност всяка година. През 2016 г. около 80 хил. служители са били ангажирани в научноизследователска и развойна дейност (R&D), което съставлява 45% от общата работна сила. Разходите на Huawei за R&D възлизат на 76,391 млрд. юана, което за 2016 г. представлява 14,6% от общите приходи на компанията. През последното десетилетие концернът е вложил в научноизследователска и развойна дейност над 313 млрд. юана (38,3 млрд. долара), за да се гарантира, че Huawei ще е технологичният лидер в много области.

Лабораторната сграда в Шанхай със своите 1,2 км дължина доскоро бе най-дългата подобна сграда в света, а повече от 10 хил. души, предимно млади инженери, работят там. Наистина впечатляваща гледка е да се гледа как те „маршируват“ по безкрайния коридор към ресторантите за обяд.

Но да се върнем в Шънджън, където корпоративното седалище е наистина забележително. В сградите тук, разпръснали се в цял квартал, работят около 30 хил. служители. Във вътрешнофирмения университет около 1000 преподаватели, включително и европейски специалисти, обучават персонала.

В лабораториите се работи по-специално и над оптичните технологии. Отделни подразделения са отговорни за всеки един проект на сътрудничество с различни оператори и компании.

Значителна част от производството се случва в свръхмодерна фабрика в Songshan Lake на 50 км извън Шънджън, където голяма част от дейността е автоматизирана.

Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Achtung
преди 6 години
Явно си консултант-продавач в магазин за телефони. Няма срамна работа, не се притеснявай да си признаеш. Да смартфоните на Самсунг са по-яки от тези на Хуавей. Това не е основния бизнес на китайците. Сега ми покажи пазарния дял на корейците при телекомуникационното оборудване и какъв процент е това от този на Хуавей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
... ммм, да :) Самсунг визирах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 6 години
Коя е втората компания, и в кой по-точно бизнес си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Хуявей вадят мобилна инфраструктура със сигурност----много добре знам кво правят и двете компании :):) у същия бизнес съм :)И не ги подценявам, просто искам да охладя ентусиазма ви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 6 години
При мрежовото оборудване и модемите изобщо не са от лидерите в света изобщо, а в Ентерпрайз нишата хич ги няма още.... и как ще е несериозно (малко шеговито и пресилено -да, но не и несериозно), ноу хау-а се трупа с години и ти трябва човешки капитал, не само финансов.А моя коментар беше към това че показа колко инвестирали, и опита да внушиш че е повече от другите и едва ли не трябва да очакваме по добри резултати, което не е баш верно .... китайците наваксват бързо, но са още далеч назад :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Хуявей вадят мобилна инфраструктура със сигурност, а с анцунг имат производство на всичко - от микровълнови до танкове и отрбанителни системи.Иначе от китайките най-любима марка ми е OnePlus, линчувайте ме за хипстърщината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Achtung
преди 6 години
Така е, всяка компания има свои приоритетни сектори в които инвестира. При мрежовото оборудване и модемите Хуавей е доста пред Самсунг, даже ги осъдиха за нарушаване на патенти в началото на месеца. Все пак изказването ти за 50-те години сечуански пилета е повече от несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
а на Самсунг са с 2 милиарда повече, значи ли по твоята логика че те са по добри ? ... ХyйВей инвестират в много други неща освен в телефони, така че твоята залаха е доста смешна :):)Обаче който и телефон да си вземете, ОС-то все американско хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Achtung
преди 6 години
"Разходите на Huawei за R&D възлизат на 76,391 млрд. юана"Време е да спрете да гледате на всички китайски компании еднакво, горната сума е над 11 млрд долара с което компанията се нарежда на 6 място в света през 2016 по разходи за развойна дейност. Притежават огромно количество патенти.............. ще им дойде реда и на Епъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Така е! И кварталният електродърводелец бай Иван Теслата е най-доволен от китайския си джип Бьонг Мьонг - бил същият като ML, даже двигателят му бил от Мерцедес, само дето е два-три пъти по-евтин. И той като тебе вика, че требва да си луд да си купиш прехваления Мерцедес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още