IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските производители на смартфони настъпват в Индия

Apple все още има малък дял от пазара, но пък е добре представена в премиум сегмента

15:05 | 25.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайските марки смартфони, водени от Vivo, се борят с местни конкуренти в Индия, залагайки на все по-стилни и все пак достъпни устройства. С това те отправят предизвикателство към надмощието на южнокорейската Samsung Electronics на най-бързо растящия голям пазар на телефони в света, пише Bloomberg.

Китайските компании заеха четири от петте топ места през последното тримесечие на 2016 г., оставяйки на заден план Micomax и Intex, сочи доклад на Counterpoint Research. Samsung заема първата позиция, но нейният дял от продажбите в Индия се е свил до 24% от 29% през същото тримесечие година по-рано. Vivo, Xiaomi, Lenovo/Motorola, Oppo и други китайски производители завземат дял от 46% от пазара, разкрива проучването.

Тези класации са особено променливи по цял свят. Но неумолимото настъпление на китайските марки в Индия, където през следващите пет години се очаква да бъдат продадени около 500 млн. смартфона, е необичайно, като се има предвид цялостната липса на ентусиазъм към китайските стоки там. Промяната идва въпреки миналогодишните призиви за бойкотирането на произведените в Китай продукти, предизвикани от политически въпроси, като китайската подкрепа за Пакистан.

Китайските марки пък се насочват към Индия, докато растежът на продажбите на вътрешния им пазар запазва нивото си, а конкуренцията става все по-ожесточена. Те бяха компаниите с най-много продажби миналата година, като заложиха на печеливши функции и компоненти, като големи екрани, модерни процесори, по-добри селфи камери и други. Много от тези фирми подписаха договори с боливудски и крикет звезди, които станаха посланици на марките, а целта беше по-лесно да се свържат с местните потребители.

Същевременно Apple има за цел да увеличи присъствието си в Индия, където засега има малък пазарен дял. Компанията от Купертино е планирала тази седмица да се срещне с представители на властите, за да обсъдят перспективите за насочване на част от производството на фирмата в самата страна. Това може да позволи на Apple да бъде по-конкурентна от ценова гледна точка, като избегне вносните мита и като отвори собствени магазини.

Възходът на китайските марки в Индия се ускори през последните няколко месеца. През цялата 2016 г. индийските Micromax, Intex и Reliance Jio бяха в топ 5 на производителите, но нито една от трите не успя да влезе в челната петица през последното тримесечие. Въпреки че Apple зае чак десета позиция през четвъртото тримесечие, след пускането на iPhone 7, тя превзе 62% от пазара на премиум устройства, които струват над 450 долара.

Micromax, дългогодишен подгласник на Samsung, за кратко успя да надмине южнокорейската марка през 2015 г.

А отвъд маркетинговите трикове, някои производителите агресивно яхнаха вълната на правителствената стратегия „Произведено в Индия“, за да се възползват от данъчни облекчения за местното производство.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още