IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на американските технологични компании остават под натиск

Това се случва след понижаване на рейтинга на Apple и на фона на разпродажбите в петък

12:48 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като акциите на американските технологични компании понижиха цените си в петък, а това доведе до най-лошата седмица за технологичния индекс Nasdaq за тази година, книжата вероятно ще се окажат под натиск отново днес, след като рейтингът за акциите на Apple беше понижен, пише в свой анализ CNBC.

Тази неделя Абей Ламба от Mizuho Securities понижи рейтинга на книжата на производителя на iPhone до „неутрален“ от „купувай“. Анализаторите повториха опасенията на инвеститорите от миналата седмица.

"Акциите се представиха по-добре на годишна база и ние вярваме, че ентусиазмът относно бъдещия продуктов цикъл е напълно отразен в сегашните нива, с ограничено завишаване на оценката оттук нататък“, пише Ламба, който намали своята прогноза за 12-месечната цена на акциите до 150 долара за брой. Това е с около долар над цената на книжата на Apple в края на търговията в петък.

Разпродажбата в петък доведе до 1,5% спад на Nasdaq миналата седмица, но най-лоша беше разпродажбата на акциите на най-големите компании. Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook и Amazon изтриха общо близо 100 млрд. долара пазарна капитализация в петък, не във връзка с конкретни новини, а по-скоро заради колебанията на инвеститорите по отношение на оценките.

Фючърсите на Nasdaq бяха още по-надолу в неделя вечерта, след понижаването на рейтинга на Apple.

Книжата на Apple, Facebook и Amazon все още са с над 27% нагоре тази година. Акциите на Alphabet са повишили стойността си с 20%, а тези на Microsoft – с 11% от началото на 2017 г. За сравнение, S&P 500 е записал ръст от 7 на сто от началото на годината досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още