Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Когато криптоизмамите превземат Instagram

Измамници крадат идентичности, за да движат фалшивите си криптосхеми

Когато криптоизмамите превземат Instagram

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Представете си, че влизате в Instagram и търсейки името си, намирате дузина измамни акаунти, които прокарват измами с криптовалути, докато се преструват, че сте вие. Това е кошмарът на Джейсън Солман от последните няколко години, пише CNBC.

Салман се описва като „криптоевангелист“ и голяма част от съдържанието, което публикува, включва изображения на биткойн.

Но ако напишете „Jason Sallman” в търсачката на Instagram, вероятно ще се натъкнете на много други профили, използващи неговите снимки, които също така ползват накакви вариации на името му.

Салман смята, че е имал над 500 измамни профила през последните няколко години и твърди, че е виждал до 25 активни такива наведнъж в Instagram. По думите му преминаването през процеса по намиране и докладването на всеки един от тях в Instagram може да се усеща като работа на пълен работен ден.

„Има малко функции в Instagram, чрез които можете да докладвате акаунт“, казва Салман. „А след това те ще го прегледат, като понякога може да са им нужни около два часа, за да отговорят, в други случаи са нужни дни, а понякога изобщо не отговарят“.

Измамниците са откраднали снимки на Салман със съпругата и семейството му и дори са отбелязали жена му на нови публикации във фалшиви акаунти.

„Това е супер зловещо и дори понякога измислят собствени надписи под снимките“, посочва той.

След като Салман публикува снимка с продуценти, направена при първото му интервю за CNBC, измамниците я препубликуват и дори са достатъчно смели да отбележат на нея хората от екипа на медията, които са снимали със Салман във връзка с историята със злоупотребите.

Но проблемът с откраднатите снимки е по-голям от проста кражба на нещо авторско. Много от въпросните профили изглежда се управляват от изманици, които са ангажирани с други акаунти в Instagram, преструващи се на Джейсън, чрез директни съобщения. Скрити зад снимките с лицето на Салман, те прокарват фалшиви схеми с инвестиции в криптовалути, за да привлекат нищо неподозиращи потребители на Instagram и да откраднах хиляди долари от тях.

Салман коментира пред CNBC, че жертвите на проблемните профили се свързват с реалния му акаунт по няколко пъти седмично с искане той да им върне парите.

„Получих заплахи като: „Ще те убия, ще те пребия“, коментира Салман. „Неща като: „Знаем къде живееш“ и подобни“.

Салман дори свързва CNBC с една от жертвите на измамата, която се е съгласила да говори пред медията, стига името ѝ да не бъде публично разкрито, тъй като се страхува от измамниците, които имат цялата ѝ лична информация.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Неволите на Snap повлякоха надолу всички технологични акции