IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко успешен беше експериментът Alphabet?

Оттеглянето на Лари Пейдж и Сергей Брин като "горди бащи" подсказва за важни процеси в конгломерата

13:11 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лари Пейдж и Сергей Брин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лари Пейдж и Сергей Брин. Снимка: Архив Ройтерс

Назначението на Сундар Пичай тази седмица за главен изпълнителен директор на компанията майка на Google - Alphabet, ефективно променя фокуса към рекламната машина за генериране на печалба от компанията и подсказва за отдалечаване от по-странични проекти и потенциални нови бизнеси, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Повишението на Пичай представлява най-голямата промяна в мениджмънта на интернет гиганта от 2015 г., когато съоснователите Лари Пейдж и Сергей Брин създадоха Alphabet като компания майка на Google. Тогава целта им беше да направят Google и нейния особено печеливш рекламен бизнес само едно от многото звена.

“Все още се опитваме да правим неща, които други хора смятат за лудост”, коментираха тогава двамата в публично писмо.

Пейдж и Брин, които са завършили Станфордския университет, работиха в различни посоки - по безпилотни коли, носими устройства, битката със смъртта и множество други проекти, които поглъщаха много пари. Идеята беше дуото да се освободи от ежедневните задачи в Google, която продължава да генерира огромна печалба, и вместо това да работят по нови променящи света идеи.

Сега те включват звеното на Alphabet Waymo, което разработва самоуправляващи се коли, и Calico Labs, която по думите им се “бори с остаряването”.

Поне финансово тези идеи не носят много. Google, която включва и търсачката YouTube, браузъра Chrome, хардуер и много други неща, отчете 40 млрд. долара приходи само за последното тримесечие при 23% марж. Тези области носят над 99% от впечатляващите 155 млрд. долара годишни приходи на компанията майка.

Останалата част от Alphabet е събрала 155 млн. долара приходи, но е загубила 941 млн. долара. Цената на акциите на Alphabet е скочила с 99% от създаването им до приключването на търговията в сряда, изпреварвайки технологичния Nasdaq и индекса на големите компании S&P 500.

В писмото, публикувано във вторник, основателите посочват че структурата на Alphabet е успешна, като се има предвид, че Google продължава да расте, а част от бизнес звената сега имат независими бордове.

Освен това те подсказаха, че развойната дейност на компанията и експанзията в нови области ще продължи, докато Alphabet “продължава да прави амбициозни залози за нови технологии”, гласи писмото.

“Ще продължа да се фокусирам върху Google и задълбочената ни работа да избутваме границите на изчислителните процеси и да изградим по-полезна Google за всички”, коментира Пичай в писмо до служителите. По думите му промяната няма да засегне структурата на Alphabet, но издигането му подкопава тезата, че Alphabet и Google са отделни единици.

Ръководена от родения в Индия имигрант, компанията иска да постигне бързо разширяване в областта на изчислителните облаци и здравеопазването - същите области, към които се насочват и редица други играчи. Въпреки всичките си странности и сериозни амбиции, Google се насочва в посока превръщането си в една по-конвенционална корпорация, фокусирана върху приходите.

Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още