IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на Силицивата долина – шанс за Европа

Ако европейците искат да се възползват от първоначалното им предимство при цифровизацията на обществените услуги, трябва да облекат амбициите си в действие

09:12 | 02.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2018 г. ще бъде запомнена с лошо от технологичните гиганти от Силициевата долина. И ако дълго време визионерите от долината на бъдещето бяха идеализирани като спасители на технологичния прогрес, те разочароваха след скандалите за злоупотребите с данни, политическата наивност и неуспешното управление на кризи.

Провалът си има доста известно име - Facebook, но отива далеч отвъд социалната мрежа. Бизнес моделът на интернет платформите, базирани на данни, е подложен на проверка, както и либертарианското вярване на технологичните пионери, че може да направят всичко по по-добър начин от държавата.

Всичко това доведе до огромна загуба на доверие сред хората и до нарастващо недоверие сред държавните надзорници на цифровата икономика. Наивното убеждение, че технологичният прогрес винаги означава напредък за обществото и икономиката, е дълбоко разтърсено. Толкова дълбоко, че в края на годината дори и борсовите участници се усъмниха и изпратиха технологичните акции надолу по склона. 

Кризата на американските Голиати обаче може да се превърне в може би последната възможност на европейските Давиди. Досегашната скромност на европейците по отношение на развитието на цифровите технологии бе правилно разкритикувана. Често предпазливото действие обаче допринесе за факта, че дебатът за правилата на цифровата икономика тук напредна много повече, отколкото в Съединените щати.

Забележително е, че главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и шефът на Microsoft Сатя Надела препоръчват на правителството във Вашингтон да изимитира европейския регламент за защита на данните. Microsoft също така настоява за международни правила за използване на изкуствения интелект.

Това прозрение не е случайно. Някои от ключовите за растежа браншове при използването на цифровите технологии са сред най-регулираните сектори на съвременната икономика. Това се отнася за ключовите отрасли на енергетиката и транспорта, както и за здравеопазването и образованието. Всеки, който иска да прави бизнес тук, разчита на тесни контакти и добро взаимодействие с надзорните органи.

Това не е силата на американските технологични гиганти, които доскоро искаха да премахнат държавата и вярваха, че имат монопол върху бъдещето. Смесената традиция между държавния и частния сектор е много по-силна в Европа – нещо, което сега може да се окаже начално предимство в цифровизацията на публичния сектор.

Според анализ на консултантската фирма Accenture сега има повече от 2000 т.нар. GovTech стартиращи компании в Европа, които искат да използват идеите си за дигитализиране на обществените услуги. Повечето от тях са във Великобритания, Франция и Германия. Всяка година правителствата в Европа харчат около 22 млрд. евро за технологично обновяване на услугите си към гражданите.

Пазарът е налице, идеите са налице - това, което липсва, е рисковият капитал за бързо разширяване. Цифровата революция показва, че често не изобретателят бере плодовете от своите идеи, а този, който ги използва, за да изгради голям бизнес чрез икономии от мащаба. "Blitzscaling" е магическият код за всичко това, измислен от Рейд Хофман, съосновател на социалната мрежа LinkedIn. Технологичните гиганти от Силициевата долина са господарите в това.

Ако европейците искат да се възползват от първоначалното им предимство при цифровизацията на обществените услуги, трябва да облекат амбициите си в действие. В противен случай корпорациите от САЩ, а в бъдеще може би и от Китай, ще разделят този доходоносен пазар помежду си.

За Европа през 2019 г. се отваря времеви прозорец, за да настигне тя непреодолимите конкуренти. Ако 2018 г. бе под символа на така наречените "Techlashs", тоест въстанието срещу Facebook, Google и други, то през следващата година ще става дума за намиране на новия баланс между неудържимата иновативна сила на хай-тек индустрията и желанието на гражданите за обществени правила за цифровия свят. Независимо дали става дума за защита на неприкосновеността на личния живот, защитата от политическа пропаганда или желанието за данъчна справедливост.

След всички скандали през 2018 г. технологичните компании от долината на бъдещето се свиха до нормалното си ниво. Дори британският престолнаследник Принц Уилям публично се оплака, че алчността на много технологични компании подкопава онези ценности, които някога ги направиха страхотни. 

Индустрията в САЩ все още търси правилния отговор. Колко ѝ е трудно да се справи с това показва основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който очевидно е загубил „връзката“ с неговите скептични клиенти. Сега от Европа зависи да превърне американската криза на идентичност в шанс за себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Статията е пълен шит до средата, натам се отказах. Супре скучна и пълна с някви измислици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
АВТОРЕ, Учи и правилно ползвай родния СИ език, брат. Много се поингилизихте, а изказът ви, вместо даСЕ изясни, се замъти. Чудя се дали, изобщо, на прима виста, ще уловиш, защо те кастря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още