Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Лидерите в Давос са все по-притеснени от влиянието на роботите върху заетостта

Ръководителите на компании се обединиха около идеята, че този проблем се нуждае от повече внимание в момента

Лидерите в Давос са все по-притеснени от влиянието на роботите върху заетостта

Снимка: архив Ройтерс

Отворените пазари и световната търговия бяха обвинявани за загубата на работни места през последното десетилетие, но главните изпълнителни директори от цял свят твърдят, че истинските виновници за това все повече ще бъдат машините, пише Ройтерс.

И въпреки че бизнес лидерите се събраха на годишния Световен икономически форум в Давос, радвайки се на повишаването на производителността, което технологиите могат да донесат, те предупредиха, че на огромните щети върху работните места трябва да се обърне по-сериозно внимание.

Работните места на хора с различни професии - от таксиметрови шофьори до медицински работници, могат да бъдат изложени на риск заради технологии, като роботите и безпилотните коли, изкуствения интелект и 3D принтирането.

Adidas например иска да използва 3D принтери за производството на част от маратонките си.

Според главния изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман ще бъдат загубени работни места, професиите ще се развиват, а това ще се случва постоянно, като ще засегне всички.

И макар че някои поддръжници на Доналд Тръмп и Brexit може да се надяват, че правителствените политики ще върнат обратно работни места в САЩ или Великобритания, икономистите оценяват, че 86% от загубените места в производството в Съединените щати са изчезнали заради по-слаба продуктивност, сочи нов годишен доклад на Световния икономически форум.

Още по темата

"Технологиите са голям проблем и ние не обръщаме внимание на това“, твърди Марк Уайнбъргър, председател на консултантската компания EY, допълвайки, че се наблюдава тенденция във вечно обвиняване на търговските партньори.

Политическият фон кара изпълнителните директори да приемат все по-сериозно предизвикателството за обучение на служителите в дългосрочен план, за да се справят с експоненциалния растеж на технологичния напредък.

През последното десетилетие са загубени повече работни места заради технологиите, отколкото заради всеки друг фактор и Джон Дръжик, ръководител на Marsh, очаква тази тенденция да се засили.

„Това ще увеличи предизвикателствата, особено като се има предвид политическият контекст“, коментира експертът, който е работил и по доклада. В сравнение със справянето с имиграцията чрез затягане на случващото се по границите, справянето с технологиите, които „убиват“ работни места, може би е проблем, който е по-труден за контролиране.

Увеличаващата се пропаст

Технологичните постижения изискват правителствата, компаниите и академичните институции да развиват по-образовани и по-квалифицирани хора, посочват директорите на компании, събрали се в Давос.

Но това също така увеличава разликата в доходите и подхранва нарастващото неравенство.

Джонас Прайзинг, главен изпълнителен директор на ManpowerGroup, посочва, че американската безработица е само 2 до 2,5% сред училите в колеж, но е 9 до 10% сред тези, които имат малко умения или никакви.

„Идеята, че можем да спрем автоматизацията като част от развитието на производството, изобщо не е част от дискусиите“, коментира още той. Прайзинг обръща внимание на политиките в страни като Дания и Италия, където има фокус върху това доколкото работниците са пригодни за отделните професии.

Не е ясно колко голям е рискът за работните места от това, което от Световния икономически форум наричат „четвърта индустриална революция“, която „размива границите между физическата, дигиталната и биологичната сфера“.

В проучване на Университета на Оксфорд от 2013 г. се посочва, че близо половината от американските работни места са изправени пред риск, докато през 2015 г. Forrester Research прогнозира нетна загуба само от 7% до 2025 г., тъй като част от загубените места ще бъдат заменени от нови.

Forrester прогнозира, че до 2019 г. една четвърт от всички работни задачи ще бъдат насочени към софтуерни роботи, физически роботи и автоматизирани машини за самообслужване от страна на клиентите.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
преди 5 години
Наистина се отваря пропаст между нуждите от все по-квалифицирани и профилирани кадри и намаляване на работните места, като цяло и огромната армия слабо и неквалифицирани хора, ставащи все повече! Това упражнява огромен социален натиск, който ще се изразява в увеличаване на безработицата, на излишните хора, особено присъствието на мигрантски мюсюлмански орди, неграмотни, негодни за нищо, освен за източване на социалните системи на *** западни общества!
0
 
0
 
10
khao до: nobel
преди 5 години
Няма профилна снимка
и аз това казах, в ракията е конспирацията ..... така че престани, ащото е вредно за психиката (и пиенето и вярването в конспирации)
0
 
3
 
9
khao до: nobel
преди 5 години
Няма профилна снимка
спри тая ефтина рикия, че ти изтри мозъка тотално .... ти даже и толкова не виждаш, налисал си неща които нямат общо с истината ... отново! Най важния ресурс на една държава е населението, запомни го това! а конспирациите че някой си бил сложил оня мустакатия зада изтрие хората щото имало безработица, може да го вярва само човек с 3ти клас.
2
 
1
 
8
khao до: darcas1981
преди 5 години
Няма профилна снимка
също така ни трябва и белеНЕ зада има ток за роботите, нали така умен :)
3
 
4
 
7
nobel до: zelka007
преди 5 години
Няма профилна снимка
Ама колега - пишеш като първият човек, който вижда само в рамките на живота си. То до сега да не би да не е имало технически и технологични революции? И машините да са заемали работните места на человеците? Ами че имало е, разбира се. И Големи безработици е имало и Големи депресии. По време на Голямата депресия производителите на оръжие са решили въпроса с липсата на работни места бързо и ефикасно. Сложили са на власт един човек с мустачки и въпросът им е бил кардинално и за доста време решен. Само с дребната подробност, че е трябвало да загинат няколко десетки милиона човека, ама кой ти гледа такива дреболии. Сега оръжията са далеч по-усъвършенствани и технологични. Няма да стане нужда даже да се отварят много нови работни места. За нула време ще бъдат изтрити излишните 9 десети от човечеството и готово. Ти да не мислиш, че парите, които се харчат за "отбрана" се харчат случайно! С мисъл се харчат те, с дълбока мисъл за Бъдещето.

Още от Анализи
ЕС ще облекчи правилата за първичните публични предлагания