IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На всеки 14 часа в Берлин се ражда нов стартъп

В Германия всеки месец се регистрират средно 130 стартиращи компании, като само 37 от тях са във федералната столица

13:33 | 19.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Никъде другаде в Германия няма толкова стартиращи фирми, колкото в столицата Берлин. В центъра на града са изградени множество инкубатори, центрове и програми за ускоряване на растежа, които да помогнат на младите предприемачи да изградят своя бизнес. Само през последната година има 443 нови стартъпа, както установява в обширно проучване Институтът за иновации и технологии в сътрудничество с платформата Startup Detector.

За първия си доклад за стартъп екосистемата в Берлин създателите са претърсили търговския регистър и други бази данни и са пресели прессъобщения и медийни публикации. За новосъздаден стартъп институтът и порталът считат капиталова компания, която има иновативен бизнес модел или продукт и за която се твърди, че има висок потенциал за растеж.

В Германия всеки месец се регистрират средно 130 стартиращи компании, като само 37 от тях са във федералната столица. Според проучването през 2018 г. в Берлин на всеки 14 часа е основаван нов стартъп. Сред тях са например софтуерният стартъп на основателя на Bonativo Кристиан Егерт, приложението за обучение Sharpist или гастрономическата услуга за съобщения Choco на Лукас Гадовски. Чрез нея собствениците на ресторанти и барове ще могат лесно и бързо да поръчват напитки и хранителни стоки. 

Средностатистическият основател, който е стартирал бизнес в германската столица през миналата година, е на 35 години. В съседната провинция Бранденбург средната възраст е 42 години – най-високата за Германия. Около 15% от собствениците на нови фирми са жени. 68 от общо 443 стартиращи фирми са основани от жени, се казва в доклада. Всяка шеста новосформирана компания е задавала като фирмен адрес един от 104-те споделени пространства в Берлин. Повече от половината от тях са стартирали във Factory.

Берлинските стартиращи фирми са преди всичко технологично ориентирани. Една трета от основателите през миналата година са създавали софтуерна компания, а в класацията следват индустрията на услугите и електронната търговия.

Проучването не само предоставя преглед над стартиращите фирми, но също така изброява първите кръгове на финансиране на стартъпите в Берлин, доколкото те са известни.

Така през миналата година е имало 99 сийд инвестиции: стартъпът за храна Buah, например, получи над половин милион евро, производителят на електрически скутери Tier Mobilty е набрал между 1 и 9 млн. евро, а финтех компанията Donut е привлякла 1,6 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още