Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Наистина ли стойността на Apple е 3 трлн. долара?

Някои инвеститори виждат още възможности за растеж на компанията, но други са доста по-скептични

Наистина ли стойността на Apple е 3 трлн. долара?

Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Наистина ли стойността на Apple е 3 трлн. долара - само 16 месеца след като стана първата компания, оценена на 2 трлн. долара?

Отговорът зависи от това как разглеждате способността на производителя на iPhone да поддържа безпрецедентния си растеж през последните 15 години. За последната си фискална година, завършила на 25 септември, Apple отчете 33% ръст на приходите до 365,8 млрд. долара благодарение на силното търсене на iPhone с 5G.

Но този растеж дойде след година на едноцифрен ръст на продажбите и фискалната 2019 г., когато продажбите на Apple се свиха, пише Ройтерс.

Оптимистичният сценарий за Apple е, че е изградила екосистема от 1 млрд. собственици на iPhone, които харчат пари за услуги, и че е добре позиционирана за бъдещи категории като самоуправляващите се коли и добавената реалност.

Големите спадове, които анализаторите някога носеха на акциите на Apple заради зависимостта от iPhone за постигане на растеж на продажбите, изчезнаха, тъй като Apple доказа, че устройството стои в центъра на разширяваща се екосистема, която добавя нови устройства като Apple Watch и Apple AirTags, както и нови, платени услуги като телевизия и фитнес класове.

Още по темата

„Apple беше и все още е невероятна история за растеж, свързана с продукти, които трябва да имате, и нарастващо портфолио от услуги. Въпреки че преди години цената на акциите ѝ беше мечтата на инвеститора, не смятам, че сегашната почти рекордно висока цена трябва да бъде сигнал за продажба за дългосрочно фокусираните инвеститори“, твърди Трип Милър, управляващ директор в Gullane Capital Partners.

Нещо повече, Apple се търгува около 30 пъти повече от очакваната ѝ 12-месечна печалба, което е малко под 32-та пъти в началото на 2021 г., но все още е на връх, какъвто не сме виждали от 2008 г., сочат данни на Refinitiv. Хал Единс, старши икономист в Capital Investment Councel, акционер на Apple, твърди, че Apple е „сигурна акция“ по време на пандемията и инвеститорите вероятно очакват да е генерирала стабилни празнични продажби.

Apple „изглежда е ваксинирана срещу онова, което омикрон вариантът може да ѝ поднесе“, посочва Единс. „Не съм доволен на това ниво, но трябва да има някои неприятни непредвидени събития, за да разтърсят лодката“.

Някои анализатори вярват, че Apple има накъде да расте през следващите години, благодарение на бъдещи продукти като Apple Car.

“Виждаме перспективите на Apple Car – представляваща най-ясния път към удвояване на приходите и пазарната капитализация на Apple – като катализатор на промяната на инвеститорския наратив обратно към привлекателността на платформата (1 млрд. лоялни клиенти) и дългосрочния, устойчив растеж“, написа през ноември анализаторът на Morgan Stanley Кейти Л. Хюбърти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 4 месеца
Наистина ли стойността на Apple е 3 трлн. долара? << Само деееебил би го взел за вярно.

Още от Анализи
Неволите на Snap повлякоха надолу всички технологични акции