IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайната стратегия на Apple във войната на видео стрийминга

Този път компанията изобщо не действа по традиционния си сценарий

20:50 | 01.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple се превърна в колос като предефинира представите ни за редица устройства, включително за смартфона, таблета и умния часовник. А сега, прицелвайки се към Холивуд, работи по много различен сценарий, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Компанията пуска своята видео стрийминг услуга Apple TV+, за да се бори за средствата, които потребителите разпределят между медийните и технологичните гиганти. Apple TV+ тръгва с девет програми, включително драмата “The Morning Show”, в която участват Рийз Уидърспуун и Стив Карел. Сред другите ѝ предложения са сриалът “See” и детската продукция “Snoopy in Space”.

Огромният кешов резер от 100 млрд. долара на компанията и големият марж на печалбата означават, че тя може да си позволи разходите за създаването и разпространяването на собствено съдържание. А базата от 900 млн. броя iPhone и 500 млн. други устройства на Apple, които са в употреба, дават на компанията огромна вече изградена база от потенциални клиенти на TV+.

Но развлекателният бизнес извежда Apple извън обичайната ѝ територия, а по-голямата част от подхода ѝ към стрийминг войната няма общо с традиционната ѝ стратегия. Apple таксуваше потребителите много повече за своите модели iPhone, iPad и Mac от конкурентите си за техните продукти. Тя контролира собствена екосистема от хардуерни и софтуерни продукти и внимателно пуска нови версии на устройствата си веднъж годишно.

С TV+ компанията предлага много по-ниска цена от конкурентите и налага услугата си агресивно в други платформи. Една компания, свикнала да предлага хитове, навлиза в свят, в който сериалите и филмите редовно се провалят. За начало Apple получи доста критики от страна на Холивуд. Отзивите за продукциите в Apple TV+ са смесени. Time написа, че “The Morning Show” не разполага с дълбочината и духа на телевизионните сериали, докато Vulture го определи като добър и конкурентен на новите сериали. Говорител на Apple е отказал да коментира въпроса.

“Честно казано светът трябва да даде малко свобода на Apple”, коментира изпълнителният продуцент на “See” Франсис Лорънс. “Никой не може да е перфектен през 100% от времето”.

Холивуд стои в центъра на усилията на главния изпълнителен директор Тим Кук да превърне Apple в компания за услуги, тъй като продажбите на оригиналните ѝ продукти се забавят. Продажбите на iPhone например спаднаха с 14% през фискалната година, която приключи през септември, повличайки с 2% надолу общите приходи до 260,17 млрд. долара.

Apple TV+ ще се предлага за 4,99 долара месечно на абонатите, а онези, които купят нов iPhone, iPad или Mac, ще получават безплатен абонамент за една година. Netflix, която таксува потребителите в САЩ по 12,99 долара месечно за най-популярната си услуга, е пионер в индустрията и има над 1500 сериала и 4000 филма. Walt Disney ще иска по 6,99 долара за Disney+, която ще се появи само 11 дни след предложението на Apple, като ще включва популярни франчайзи като “Междузвездни войни”. WarnerMedia пък обяви тази седмица, че услугата ѝ HBO Max ще струва 14,99 долара на месец, но ще стартира през следващата година с класики като “Приятели” и оригинално съдържание.

Apple сключи сделки, за да направи приложението си достъпно в Roku, Amazon Fire TV и в умните телевизори на Samsung Electronics. Кук определи предложението като дързък ход. Той твърди, че цената е агресивна, тъй като Apple иска да достигне до възможно най-много хора.

“Това ни позволява да се фокусираме върху максимизирането на абонатите”, обясни Кук пред анализаторите.

Ако Apple привлече 50 млн. абонати за TV+, колкото има в музикалната си стрийминг услуга, тя ще получи 3 млрд. долара допълнително годишни приходи, прогнозира Тони Саконаги, анализатор от Bernstein Research. Тези стабилни приходи от абонаменти ще ѝ помогнат да намали зависимостта си от iPhone, макар че сумата е малка в сравнение с общите годишни приходи на Apple от 250 млрд. долара.

Освен това Apple иска да привлече зрителите на телевизионното приложение и да ги накара да се абонират за други услуги като Starz и Showtime, които ще са достъпни през платформата, твърдят източници, запознати със стратегията. Компанията получава 30% от техните първоначални абонаменти.

Решението на Apple да обвърже TV+ с продажбите на своите устройства ще засегне хардуерния ѝ бизнес от гледна точка на финансовите отчети, но ще помогне на услугите ѝ да наберат сили.

В бъдеще Apple TV+ може да послужи като маркетингов инструмент, който засилва привлекателността на iPhone, твърди Саконаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Гледах две серии на новия им сериал - "See", честно казано, нетфликс пуска по 5, минимум с подобно качество всяка година, някои от актьорите са слаби, а сценарият също леко куца. Бих му дал 7-ца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още