Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новата валута на Facebook - симптом за недостатъците на банките

Традиционните финансови институции трябва да влязат в 21 век или рискуват да загубят почва за сметка на по-привлекателните алтернативи

Новата валута на Facebook - симптом за недостатъците на банките

Снимка: Ройтерс

На фона на пробивите в сигурността, речта на омразата и компроматните кампании Facebook си извоюва собствен скандален имидж в Силициевата долина. Новата блокчейн базирана валута на компанията - Libra, е странен избор да се промени този имидж. Тези дигитални активи са известни със своята волатилност и криминалност. Въпреки това срещата на големите технологични компании с финансовите иновации представлява предизвикателство за традиционните банки. Facebook се надява да експлоатира техните недостатъци, особено бавните и скъпи транзакции, пише Financial Times. 

Има основателни причини да останем предпазливи към Facebook, но цифровото разтърсване на банките е много закъсняло. Под регулаторния натиск Facebook се опитва да се преоткрие като частна криптирана мрежа. Изграждането на финансова система е съставна част от ангажимента на компанията да надхвърли отворената си платформа. Facebook иска да предложи опит, сходен с този, който приложението WeChat на китайската Tencent предлага, комбинирайки съобщения, снимки и покупки на единна платформа, само че в глобален мащаб.

Facebook обяви Libra като стейбълкойн (обезпечена – бел. прев.) валута, която е гарантирана с нискорискови активи, за да се избегне волатилността. Компанията заяви, че е създала нова блокчейн технология, която се надява, че ще подкрепи бързите транзакции на глобално ниво. Дъщерната на Facebook компания Calibra ще създаде „дигитален портфейл”, в който да се съхраняват Libra „монетите” с цел валутата да се използва и в офлайн търговията на дребно.

Дигитален конкурент от средите на големите технологични компании е кошмарът на старата гвардия във финансите. Facebook казва, че паричните трансфери чрез Libra ще бъдат бързи и евтини. Това би подкопало транзакционните такси на баните, особено в международен план. Може централните банки да принудят финансовите институции да снижат космическите си цени, за да могат да се конкурират с дигиталните фирми.

Още по темата

Libra също така показва увеличеното влияние на блокчейн технологията в банковата индустрия. През февруари американската банка JPMorgan Chase обяви JPM Coin – стейбълкойн, вързан към долара.

Експериментите обаче не винаги дават окуражителни резултати. Миналия месец Бундесбанк заяви, че нейният опит с блокчейн транзакциите се е оказал по-бавен и по-скъп от традиционните методи. Остава да видим дали блокчейн технологията може да се справи с милиардите ежедневни транзакции без забавяне.

Системата ще даде на Facebook достъп до почти нямаща равна на себе си съкровищница от финансова информация. Въпреки че Calibra обеща на клиентите си да не предоставя данните им за рекламни цели, историята на Facebook в тази област поставя съмнения.

Дори системата да е успешна, има други поводи за безпокойство. Трябва да се отговори на въпроса дали Libra e финансов актив. Ако е такъв, то той би трябвало да се регистрира в Комисията за ценни книжа и борси в САЩ. Facebook също така ще трябва да демонстрира как смята да се справи с прането на пари. Без щателни проверки Libra може да се превърне в привлекателна платформа за престъпници.

Амбицията на новата валута за трансгранични трансфери също така заплашва правителствата, ако плащанията се осъществяват не в националните им валути, а в Libra. Трудно е да се даде пълно доверие на Libra, като проект на компания, чийто ангажимент към потребителите бе в най-добрия случай второстепенен.

По-малките играчи показаха, че могат да причинят сътресения на закостенялата банкова система. Компания с размерите на Facebook и нейната социална инфраструктура може да бъде много пъти по-мощна. Традиционните банки трябва да влязат в 21 век или рискуват да загубят почва за сметка на по-привлекателните алтернативи.

По статията работи: Петър Нейков
Още по темата: Анализи Libra Facebook

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
0
 
1
 
24
преди 3 седмици
Новата валута на Facebook - симптом за това колко балъчета има по света...
0
 
3
 
23
преди 4 седмици
То тази "валутка" на еврейчето щяла да е стейбъл койн ... значи интерес - нула!
0
 
2
 
22
Sakamano до: khao
преди 4 седмици
Какво е блок веригата, ако не вид база данни? Записи на транзакции и друга информация систематизирани по определен модел.

За общите приказки - обясних ти, че темата е твърде обширна. Няма да седна тук да ти пиша романи само защото те мързи да си намериш нужната информация. Впрочем, ако настояваш - таксата ми за намиране и преразказване на общодостъпна информация е 50 лева/час.
0
 
2
 
21
khao до: Sakamano
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
ти и сега може да си направиш решението с децентрализира база без да е базирано на блок чейн, има мното такива, дай друго предмство...

да бе говорим че блок чейна не ползва бзаа данни, ама карай че у той спор и аз почнах да се излагам
1
 
1
 
20
khao до: Sakamano
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
пак общи приказки .... и къде е бонуса в децентрализирана база ? освен че ще работи по бавно

Още от Анализи
Amazon, Alphabet, Apple: САЩ са световен шампион по R&D