IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обединените арабски емирства - там, където жените доминират в технологиите

Емирствата подкрепят и насърчават жените лидери в технологичния сектор, а те вдъхновяват новото поколение дами в сектора

09:15 | 08.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Жените в технологичната индустрия се сблъскват с доста трудности, работейки в мъжка среда, която доминира в по-голямата част от този пазар. Но не точно така стоят нещата в Обединените арабски емирства и Дубай в частност, пише Quartz. Там е нещо като ерата на Кенеди, но днес, където младите страни виждат своето бъдеще като дават власт на младите и създават култура на обществените услуги, а жените са на преден план.

Да, вярно е, че Близкият изток си има доста сериозни предизвикателства. Според Световната банка 13 от общо 15-те страни с най-ниска степен на участие на жените в работната сила, са в арабския свят. Въпреки това, онова, което прави ОАЕ толкова уникални, както за региона, така и в световен мащаб, е участието на жените в управлението на технологични компании.

В 10 арабски страни, анкетирани от ЮНЕСКО, жените, завършващи научни, инженерни, математически и технологични специалности, представляват 34 на сто от общо 57% завършващи. Това е доста по-високо спрямо западния свят. Освен това 35% от интернет предприемачите в арабския свят са жени, в сравнение с 10% в световен мащаб. Талантът се култивира, а ОАЕ се превърнаха в регионален хъб, с възможности за много жени да започнат и развият кариерите си.

Разнообразните гледни точки са ключови за развитието и разрастването на технологиите на XXI век. Жените в ОАЕ представляват 66% от работещите в публичния сектор, 30% от които са на лидерски позиции. 27,5% от дамите, които са част от кабинета, играят ключова роля в подкрепянето на технологиите и иновациите в страната. Тук жените не са малка част от технологичния сектор – те са част от всички големи технологични инициативи, а в повечето случаи, дори ги ръководят, допълва анализът.

От развитието на Hyperloop до изграждането на първите летящи дронове таксита, Дубай се превърна в привлекателно място за технологичните инвеститори, които искат да градят бъдещето. От своя страна, правителството е достатъчно смело, за да прави първите крачки.

Тъй като само 2% от приходите на Дубай идват от петрола, за разлика от другите страни от Персийския залив, градът си е поставил за цел да бъде хъб, създаващ нови бизнес модели за технологии, навлизащи в Южна Азия, Африка и Далечния изток.

Нивото на женското лидерство в Дубай може да служи като пример за западните технологични елити, които често посещават емирството. Да вземем Илон Мъск например. През февруари 2017 г. той стъпи с Tesla в Дубай и обяви плановете си да прави инвестиции в размер на милиони долари в услуги за зареждане на превозните средства и да влага в инфраструктурата на ОАЕ. По същото време Джеф Безос посети Дубай, а скоро след това Amazon обяви придобиването на базираната в Близкия изток компания за електронна търговия – souq.com.

Ключова част от развитието на технологичния сектор е подкрепата на местните иновации. Нур Швейд, рисков инвеститор, базиран в Дубай, коментира, че в емирството средно около 10% от рисковите инвеститори са жени, което отговаря на ситуацията в Силициевата долина, но е доста по-напред спрямо развиващите се икономики. Като цяло тя е оптимист и твърди, че щом технологичният сектор се движи от бизнеса и анализите, които традиционно са доминирани от мъжете индустрии, към образованието и здравеопазването, където има повече жени лидери, естествено ще се стигне до момент, в който жените ще вземат все повече решения. В случая с Дубай, тя смята, че значителният брой на дамите в технологичния сектор ще подкрепи и вдъхнови следващото поколение жени лидери.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още