IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията повлече и здравните технологии, но носи бъдещи възможности

COVID-19 разтърси сектора, но иновациите му днес са по-нужни от всякога

21:50 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалната индустрия за медицински технологии не остана встрани от всеобщото неблагоприятно влияние на пандемията от COVID-19 тази година.

След като през 2019 г. секторът на здравните технологии отбеляза рекорден ръст на приходите от 6,3% до 407,2 млрд. долара, тази година перспективите са много различни. Доклад на EY за индустрията -  Pulse of the Industry, установява, че през първата половина на тази година при приблизително две трети от американските лидери в сектора (компании с над 500 млн. долара годишни приходи) приходите са спаднали с 5%, но общата перспектива остава положителна.

Благодарение на високия ръст на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност и продължаващото доверие на инвеститорите сферата на здравните технологии вероятно ще отчете бърз скок, въпреки че някои показатели намаляват. Общата стойност на сделките за сливания и придобивания от юли 2019 г. до юни 2020 г. е спаднала с 60% от 67,6 млрд. долара до 27,1 млрд. долара.

Същевременното пазарните капитализации на публичните компании от сектора се понижиха заедно с по-широкия пазар, достигайки дъно в края на март 2020 г. Въпреки това до края на август 2020 г. техните борсови стойности са се увеличили с 50% в сравнение с януари 2019 г. и големите играчи в сектора може да обмислят нарастване на придобиванията в близко бъдеще.

„Въпреки че финансовите показатели спаднаха през първата половина на 2020 г., въздействието на медицинските технологии по време на тази глобална здравна криза никога не е било по-голямо. От масовото производство на вентилатори, стерилизиращо оборудване и лични предпазни средства до изобретяването и разпространението на бързо разширяващата се гама от диагностични тестове, индустрията, заедно, се справи с предизвикателството на глобалната пандемия. Здравните технологии спасиха много хора, позволиха на медицинските заведения да продължат да работят, на пациентите да бъдат лекувани в болници или вкъщи и като цяло направиха възможно поддържането на нормални операции. Същевременно секторът помага на здравните системи, правителства и обществото като цяло да водят глобална битка в здравеопазването в невиждан мащаб", коментира Джим Уелч, ръководител на EY Global Medtech.

Ето и други ключови изводи от доклада на EY:

Общо 35,6 млрд. долара са набрани чрез дълг, което е най-високата сума от 2014-2015 г.

Стойността на първичните публични предлагания (IPO) от 3,2 млрд. долара е третата най-висока в историята, но само три сделки представляват почти 85% от общата сума, а общият брой сделки (14) е най-ниският от десетилетие.

След три поредни години на рекордни инвестиции на рисков капитал общият инвестиран рисков капитал за последния 12-месечен период е спаднал с 22%, като второто тримесечие на 2020 г. показва особено рязък спад.

Общият обем на сделките на стойност под 10 млрд. долара е спаднал с 41%, докато средната стойност на сделките в индустрията се е свила от 463 млн. долара през предходния 12-месечен период до 167 млн. долара .

Цифровите технологии са ключови за отключването на силата на данните, а данните ще бъдат двигателят на бъдещата трансформация на сектора на медицинските технологии и по-широката здравна екосистема. По-голямото сътрудничество, както с конкуренти, така и с клиенти, изградено върху данни, може да отвори бъдещи възможности за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още