Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Паниката, а не коронавирусът, може да засегне повече технологичния сектор

Балансът между предпазливостта и връщането към нормалната работа е труден за цялата индустрия

Паниката, а не коронавирусът, може да засегне повече технологичния сектор

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Да сме пределно ясни: COVID-19 до голяма степен си спечели страшната си репутация. Към днешна дата жертвите му са поне 2800 души, а 82 хил. са заразените. Това са реални хора със семейства и общности, които никога няма да бъдат същите поради големия брой жертви и карантината заради голямата паника. Така че, когато мисля за COVID-19, основното ми притеснение е на чисто човешко ниво, пише Джереми Хоровиц за Venture Beat.

Както стана ясно тази седмица, няма как да игнорираме по-широкото влияние на коронавируса върху глобалната икономика, особено в технологичния сектор. По-рано този месец изложители на Световният мобилен конгрес – MWC Barcelona, започнаха да се отказват един по един, докато GSMA не реши в крайна сметка да отмени цялото събитие. Гейминг събитията PAX East и GDC също имаха отказали се участници заради опасенията от COVID-19. Днес Facebook отмени своята конференция за разработчици F8, която беше планирана за май. Олимпиадата през юли/август 2020 г. в Токио също е изложена на риск да бъде отменена.

Още по темата

Във всеки от случаите прекратяването на тези събития е свързано с огромни разходи, но целта е една – да се предотврати събирането на много хора на едно място, което може да се превърне в начална точка на ново огнище. Балансирайки риска и възвръщаемостта, някои организатори и партньори разглеждат гарантираното финансово прекъсване като неоправдано предвид спекулативния характер на заплахата. Непосредствено преди отмяната на MWC Барселона настояваше, че в момента градът е безопасно място (и почти сигурно беше), но основният въпрос беше дали ще продължи да е такъв, ако 150 хил. души от целия свят се стекат в него, включително от Китай, а след това прекарат заедно няколко дни.

Отменянето на MWC беше по-силен удар за технологичния свят, отколкото си мислят повечето хора. Като оставим настрана оплакванията на компаниите, че не могат да проведат срещите (и да се насладят на испанските тапаси), които единствено това събитие в Барселона може да предложи, по-голямата картина е свързана с факта, че MWC 2020 трябваше да е официалното международно отбелязване на пускането на 5G. Вместо това компаниите бяха принудени да отменят или да планират за други дати пресконференциите си, да направят специални изявления и да се надяват, че предварително записаните виртуални представяния ще имат същото влияние, каквото биха имали срещите и събитията на MWC.

Световният мобилен конгрес е и място, на което се случват големи сделки. Преди посетителите му можеха лично да проверят това, което им се предлага, и да говорят очи в очи с ключови директори или инженери, да скрепяват партньорства и да финализират реални договори. Със сигурност възможността за среща на представителите на висшия мениджмънт и сключването на споразумения не е малка – възможност, която Ericsson, Huawei, Nokia, Qualcomm и Samsung могат да използват, за да правят големи договорки за доставките на инфраструктурен хардуер и устройства.

Заплахата за Олимпийските игри от COVID-19 е съвсем друга история. Милиарди долари са инвестирани само в дигиталната инфраструктура на събитието, а Япония прекара година в подготовка за официалния дебют на националните си 5G и 8K предложения за игрите. Тези и още нови технологии се очакваше да са част от най-големите неспортни новини около Олимпийските игри.

Към днешна дата не изглежда вероятно COVID-19 реално да се простре чак до Олимпиадата. Като се има предвид сегашният ръст на броя на случаите, засегнатите места и високият процент на хора, които преживяват заболяването, има причина за оптимизъм, че епидемията ще отшуми преди събитието, а няма да става прогресивно по-зле. Въпреки това за технологичния свят залогът се простира отвъд човешките животи и показването на новите продукти.

Паниката заради коронавируса директно засяга производството и продажбите на технологичните играчи. Китайските фабрики на Apple отложиха работата си след местното отбелязване на Нова година заради опасенията от потенциална епидемия. Същевременно компанията затвори магазините си в страната, а накрая обяви, че случващото се ще повлияе негативно на приходите за тримесечието. Nvidia и други компании започнаха да свиват прогнозите за финансовите си резултати. Засега има сигнали, че операциите и печалбата на фирмите извън Китай са почти нормални, но кризата неизменно ще повлияе на наличието на продукти по света, тъй като китайските фабрики няма да заработят на пълни обороти скоро.

Няма лесен отговор за това как да се реши въпросът за баланса между предпазливостта и връщането на работа. Може би няма „правилно“ време, а това, което изглежда разумно или неразумно в един момент, няколко седмици по-късно може да се окаже, че е обратното.

Освен това, както MWC и Барселона показаха, никога няма да има начин със сигурност да се знае какво би могло да се случи, ако едно събитие, вместо да бъде отменено, се проведе по план, или ако една затворена фабрика възобнови производството си по-рано.

Предвид разпространението на вируса и риска както за човешките животи, така и за глобалната икономика като цяло, надеждата ми е, че решението на всяка компания или организатор на събитие дали да продължи да действа се вземат на база на научно базирани факти и добра информация. Независимо какво се реши в крайна сметка, прозрачният и рационален процес ще извърви дълъг път, докато отдалечи всички от настоящото състояние на глобална паника.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Как коронавирусът промени научната работа в света?