Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пекин - злата мащеха на китайските технологични компании

Властите в Китай решиха да ограничат листванията в чужбина и подеха сериозни реформи в ущърб на местните гиганти като Alibaba и Tencent

Пекин - злата мащеха на китайските технологични компании

Снимка: Архив Ройтерс

Изпращаме 2021 година - още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

През голяма част от 2021 г. погледите в технологичния свят бяха насочени към властите в Европейския съюз, които продължават да търсят начини да обуздаят по-успешно американските технологични гиганти. Но в Азия ситуацията беше далеч по-интересна, защото Пекин поде кампания срещу китайските играчи в бизнеса, въпреки огромните си амбиции за технологично развитие.

На пръв поглед изглеждаше абсурдно, че Китай се бори за технологична независимост от други страни, но също така нанася удар след удар върху фирми като Alibaba, Tencent, JD.com и други, потискайки бизнеса им.

След като през октомври миналата година милиардерът предприемач Джак Ма отправи критики към китайските власти, те побързаха да спрат първичното публично предлагане на компанията му Ant Group. Това отприщи цяла вълна от нови регулации от страна на Пекин и доведе до рекордната глоба от 2,75 млрд. долара за Alibaba през април, наложена заради злоупотреба с пазарна доминация.

Още по темата

Равносметката за годината на огромни главоболия за Alibaba е и изтриването на впечатляващите 344 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация – от коментарите на Ма през октомври 2020 г. до октомври тази година.

Но Пекин протегна ръка и към други особено важни и доходоносни бизнеси като този с игрите. Tencent пак изпадна в период, в който не получаваше одобрения на нови игри. Местната гейминг индустрия пък получи особено звучен шамар, след като Китайската комунистическа партия забрани на деца под 18-годишна възраст да играят видео игри по повече от три часа седмично, защото били „духовен опиум“.

Разбира се, Tencent нямаше как да реагира, освен да се подчини. Тя побърза да наложи мерки за намаляване на времето и парите, които децата могат да харчат за игри, а промяната започна от водещото заглавие Honor of Kings. Същевременно Tencent протегна ръка на регулаторите, показвайки, че няма да се съпротивлява, а напротив – ще съдейства максимално, защото очевидно бизнесът ѝ е заплашен от все по-строги ограничения.

В последните месеци на 2021 г. дойде още по-неприятна новина, която не беше насочена към една и две компании, а към всички, които искат да се листнат зад граница. Пекин отдавна не гледа с добро око на тях. На 8 декември стана ясно, че Китай подготвя черен списък, който се очаква строго да ограничи основния капитал, ползван от стартъпите в страната за привличане на международен капитал и първични публични предлагания в чужбина. Ходът цели да ограничи ролята на чуждестранните акционери в следващото поколение китайски технологични компании, но означава едно – местните фирми ще трябва да разчитат само и единствено на китайските инвеститори и благословията на държавата.

Всъщност Пекин планира да забрани на компаниите от страната да излизат на външни борси чрез т.нар. дружества с променлив капитал. Това означава, че ще бъде затворена вратичката, която технологичната индустрия използваше от години за набиране на капитал от чуждестранни инвеститори.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
2
 
4
bgMan до: дядя Вова
преди 4 месеца
Не знам що очаквате някой да ви харесва или симпатизира когато си врете гагата навсякъде където не ви е работа. Само санкции, ограничения и презрение към такива.
4
 
2
 
3
дядя Вова до: bgMan
преди 4 месеца
Не си вра гагата само във вашите обратни паради. За другото - като вятъра....
3
 
2
 
2
bgMan до: дядя Вова
преди 4 месеца
Отнова става въпрос за Китай бе русофилче жалкоо. Не си ври гагата.
4
 
0
 
1
преди 4 месеца
Вашингтон не е мащеха, даже няма да съдят Москва, че прави свои неща вместо да внася техни. Или май пък ще ги съди а, лицемери?!

Още от Анализи
10 години след IPO-то: Facebook е с ново име, същия лидер и старите проблеми