IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планетата на електронните отпадъци

Техническите уреди стават все по-изгодни, все повече хора по света си позволяват телефони, хладилници и климатици, а това води и до ръст на отпадъка

13:49 | 14.12.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Колко телевизора се изхвърлят по света? Колко телефона, хладилници, компютри и тостери ще се счупят за една година и ще се превърнат в отпадъци? Как можем да измерим един глобален куп с електронни отпадъци?

ООН публикува за втори път доклад за световното натрупване на електронни отпадъци - с невъобразими данни: 44,7 млн. тона електрически и електронни устройства с щепсели или батерии са влезли в боклука ни през миналата година. Това е равно на около 4500 Айфелови кули, се отбелязва в проучването.

Всеки човек в света допринася средно с по шест килограма. Нарастващите доходи и спадащите цени на всичко - от слънчеви панели до хладилници - са увеличили електронния боклук с 8 процента спрямо 41 милиона тона при последната оценка през 2014 година.

Ако изхвърлените хладилници, телевизори, фотоволтаични модули, компютри и мобилни телефони се транспортират с камион, то ще са нужни 1,2 милиона броя 40-тонни превозни средства. А експертите очакват обемът да нарасне с повече от една шеста до 2021 г. Никакъв друг вид битови отпадъци не се натрупва толкова бързо, колкото електронните отпадъци. 

Тъй като едва 41 държави по света са в състояние да регистрират обема електронни отпадъци, авторите е трябвало да отчетат общия обем след сериозни разкрития: те са търсили статистически данни по целия свят, като например за продажбата на ново и употребявано оборудване и техния жизнен цикъл, претегляли са след това данните, а където са липсвали и такива данни, са изчислявали самостоятелно.

„Данните вече са солидни и устойчиви", казва един от авторите на доклада и директор на Програмата за устойчив кръговрат към Университета на ООН Рюдигер Кюр.

А организацията се нуждае от тази база данни. Преди повече от две години ООН формулира 17 цели за устойчиво развитие, една от които е „Устойчиво потребление и производство". Събраните данни показват колко голям е проблемът с изхвърлянето на техническо оборудване.

Досега едва 20 на сто от електронните отпадъци се събират и рециклират, въпреки че в устройствата под формата на суровини се съдържат злато, сребро, мед, платина или паладий на стойност от 55 млрд. долара. Вместо това съкровище да се събере, повечето устройства се изгарят, погребват - или хвърлят в депа и се демонтират при несигурни условия. Става дума преди всичко за бедни региони в страни като Гана, Китай или Индия.

В същото време търсенето в по-бедните страни расте: тъй като цените на новите електрически и електронни уреди продължават да намаляват, все повече и повече хора купуват все повече и повече уреди. Преди всичко развиващите се страни са отговорни за ръста на електронните отпадъци: покупателната способност се повиши тук най-силно от 2000 г. насам и по този начин нараства и обемът на продаденото електрическо и електронно оборудване.

В доклада си ООН разделя света на пет категории. В страните с най-ниска покупателна способност годишният темп на прираст на електронни отпадъци е 15%, във втората най-ниската категория електронните отпадъци растат с до 23 процента годишно. При най-заможните индустриализирани страни пък размерът на тези битови отпадъци се увеличава само със сравнително ниските 1,6% годишно.

Малките уреди, като прахосмукачки, вентилатори, тостери, радиоапарати, електрически бръсначи, инструменти за измерване и контрол, представляват почти една трета от общото количество - почти 17 милиона тона. Тази категория нараства с 4% годишно.

Големи уреди, като перални машини и сушилни, съдомиялни машини, печки, големи принтери и копирни машини, слънчеви модули, представляват една пета от всички електронни отпадъци, а  авторите на проучването очакват тук годишен ръст от четири процента.

По-бързо растат отпадъците от трета категория, посочена в доклада като „устройства за промяна на температурата", т.е. хладилници и фризери, нагреватели или климатици. Тази група се очаква да нарасне с шест процента годишно през следващите години.

Понижение има само при екраните. Тъй като големите и тежките CRT монитори се подменят все повече от плоски екрани, тежестта на отпадъците също намалява - с по три процента годишно до 2020 г., според доклада.

В края на краищата обаче имаме напредък, казва Кюр. Старите монитори все още съдържат много замърсители, като олово. Плоските екрани пък консумират, при същия си размер, много по-малко енергия. Въпреки това Кюр не може да се обзаложи за това дали използваните материали са по-екосъобразни.

Едно е сигурно: макар че електронните отпадъци растат преди всичко в развиващите се страни, богатите държави ще трябва да действат. Въпреки че на Запад разпространението на електронните отпадъци спада, нивото е много по-високо.

Така например през миналата година австралийците и новозеландците са произвели средно 17,3 килограма електронен отпадък на човек, а европейците - 16,6 килограма. В Азия отпадъците са по 4,2 килограма на човек, а в Африка – едва 1,9 килограма на глава от населението. Тази статистика не се променя значително дори от значително високата квота на рециклиране на Стария континент – 35 на сто.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Ясно е, че има производители във всеки клас продукт и с всякакво качество. Но колко от потребителите са технически грамотни, за да направят най-добрия избор? Затова трябва да бъде създаден универсален стандарт, който обективно да оценява качеството на продукта, енергийният разход за производството и потреблението му. Продуктите от най-нисък клас ако трябва да се облагат със 100% данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Една пералня на Miele струва 4-5к+ (да не говорим, че ако си в блок е голяма мъка, ако ще я качваш сам, тежи 100тина кг.), а след гаранцията, счупи ли се нещо, ремонтът излиза отново доста солено (работил съм в гаранционният им сервиз преди време). AEG и Bosch са добри марки, но не закупени от България.Уредите се произвеждат по региони. Всичко що се продава у нас като бяла техника (нямам наблюдение за черната, ако не са лаптопи) е куцо и 50% от уредите едва си избутват гаранционния срок. Особено тия промоции от метро 2 за 1...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
И тази мантра е лъжа.Има производители във всеки клас продукт и с всякакво качество.Такива които мислят като теб и живеят на запад си купуват например Miele. И ти си чувал за тази марка и за други подобни но се правиш и приказваш, все едно че ги няма. Масата потребители са такива, че правят оборот за *** или за някакво средно качество.Навремето чух че китайците имали 7 нива за качество. Носели са ми китайско производство закупено от чужбина на различни световно НЕизвестни техни брандове и нищо не е било толкова смотано и боклукчиво както внасяното в България от българските търговци. Даже впоследствие се оказа по-здраво и издръжливо от марковите изделия на AEG и BOSH от същия клас продавани у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Рециклирането е по-енергоемко, по-скъпо и създава по-некачествен продукт. Ако наистина искаме да намалим отпадъците, по-добре да вървим в другата посока - да накараме производителите да правят телевизори които работят 20 години и хладилници които могат да се ползват 40. Само че това тях не ги устройва - те искат днес да ти продадат малотраен продукт, а след 3 години да ти вземат още пари за да го рециклират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
По-добре сегашните поколения да се научат да рециклират, отколкото бъдещите да опрат до такъв добив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
Събирайте всичката стара техника на едно място и я закопавайте в земята. След хиляди години всичко безполезно вече ще се е разградило, а бъдещите поколения ще добиват от там ценни метали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още