IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Bytedance за щатската TikTok включва и IPO

Според ревизираните условия новата TikTok Global ще има независим борд на директорите, одобрен от щатското правителство

08:46 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Новата американска компания, която собственикът на TikTok Bytedance Ltd. планира да сформира с Oracle Corp., възнамерява да проведе първично публично предлагане след около година, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.


Според министъра на финансите Стивън Манучин новата компания, която ще се нарича TikTok Global, ще бъде резултат от сделка, наредена от президента Доналд Тръмп миналия месец поради опасения за националната сигурност за китайската собственост на TikTok. Bloomberg News съобщи по-рано, че Министерството на финансите, Bytedance и Oracle са договорили условията за сделката късно в сряда.


Манучин е изпратил на Bytedance ревизиран списък с условията късно в сряда и компанията и Oracle са го приели. Източници, запознати с въпроса, описват правителствените промени като такива, адресиращи опасенията за националната сигурност и са помолили да не бъдат идентифицирани поради чувствителността на въпроса.



Служител на администрацията, на когото е обещана анонимност заради обсъждането на чувствителните преговори, е пояснил в четвъртък вечерта, че Тръмп е бил запознат с някои от параметрите на сделката и че президентът не иска Китай да запази контролния пакет в TikTok, който би застрашил лични данни на американците.

Напускайки Белия дом за предизборно пътуване до Уисконсин, Тръмп заяви пред репортери, че служители на администрацията са разговаряли с компаниите, участващи в сделката в четвъртък, но не са им разяснили подробностите.


„Говорихме днес с Walmart, Oracle, предполагам, че Microsoft все още участва, ще вземем решение, но нищо особено не се е променило“.


ByteDance отхвърли офертата на Microsoft Corp. за американските операции на TikTok миналия уикенд, а човек, запознат с темата, заяви в четвъртък вечерта, че концернът от Редмънт вече не участва в разговори, свързани с TikTok.

По време на пътуването до Уисконсин, началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоус заяви: „Ситуацията е много динамична. Няма категорично предложение, което президентът да бъде помолен да разгледа или отхвърли на този етап. И очевидно ще трябва да преценява преди крайния срок на 20 септември”.



В знак, че сделката може да се осъществи, държавният секретар Майкъл Помпейо, който имаше силни резерви към споразумението, смекчи съпротивата си и е заявил това на Тръмп в сряда сутринта.

Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още