Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Планът на Nvidia за доминация на пазара на чипове среща поредно препятствие

Федералната търговска комисия на САЩ заведе дело за блокиране на сделката за придобиването на Arm от Nvidia

Планът на Nvidia за доминация на пазара на чипове среща поредно препятствие

Снимка: Bloomberg L.P.

Когато американския производител Nvidia обяви, че планира да придобие Arm през септември 2020 г., сделката беше нещо повече от най-голямото подобно споразумение в индустрията за чипове – компанията заяви, че ще ползва технологията, заложена във всичко – от автомобили до смартфони, пише Bloomberg.

Сега, година по-късно, този дързък план е в опасност. Федералната търговска комисия (FTC) на Съединените щати заведе дело за блокиране на сделката на стойност 40 млрд. долара, като я нарече заплаха за иновациите в областта на полупроводниците. Клиентите на Arm се обявиха срещу споразумението. А инвеститори и анализатори отписаха идеята това да се случи някога.

Nvidia обеща да се бори, но ескалиращите регулаторни проверки по целия свят правя перспективите все по-неясни.

„От известно време споделяме, че е малко вероятно сделката да бъде одобрена“, твърди Мат Брайсън, анализатор в Wedbush Securities. „Освен това вярваме, че инвестиционната общност до голяма степен е на същото мнение“.

Nvidia процъфтява и без това споразумение, което допринася за безразличието на инвеститорите. Цената на акциите на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания нарасна със 146% тази година, подкрепена от насочването към сървърни чипове. След като делото на Федералната търговска комисия беше обявено в четвъртък, акционерите почти не трепнаха. Стойността на книжата на Nvidia нарасна с близо 2,2% до 321,26 долара в края на борсовия ден.

Делото на FTC произтича от опасенията за потенциалното влияние на Nvidia върху индустрията за чипове и извън нея. С Arm Nvidia би контролирала дизайна на чипове, използван от най-големите технологични компании в света, включително от производителите на смартфони, оборудването за заводи и автомобили.

„FTC се обръща към съда, за да блокира най-голямото сливане на производители на чипове в историята, за да попречи на конгломерата да задуши иновациите в технологиите от следващо поколение“, коментира Холи Ведова, директор на Бюрото за конкуренция към комисията.

Още по темата
Arm, която е притежавана от SoftBank Group, е известна като Швейцария на пазара на полупроводници. Тя лицензира технологиите си на стотици компании, като същевременно не се конкурира с нито една от тях. Всички големи производители на чипове са клиенти на Arm и много от тези компании, включително Qualcomm, Intel и Advanced Micro Devices, продават чипове, които се конкурират директно с продуктите на Nvidia.

Притежаването на Arm е толкова спорен въпрос заради предимството, което може да даде на производителя на чипове, който ще я придобие. А Nvidia вече е голям играч в индустрията. Под ръководството на съоснователя и главен изпълнителен директор Йенсен Хуанг, 28-годишната компания се превърна в най-високо оцененият публично търгуван производител на чипове.

В изявление Nvidia посочи, че придобиването на Arm ще е от полза на индустрията и ще насърчи конкуренцията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Отчетът на Netflix ще подскаже какво да очакваме от стрийминг войната през 2022 г.