IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъдата на наследника на Samsung предизвика остри полемики в Южна Корея

Нито една от страните по делото не е доволна от решението на съда и ще го обжалва

11:39 | 04.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Лий Дзие Юн, заместник-председател на Samsung Electronics. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лий Дзие Юн, заместник-председател на Samsung Electronics. Снимка: Архив Ройтерс

Прозрачността на Samsung отдавна разделя общественото мнение в Южна Коря и това продължава да се случва в момент, когато наследникът на компанията получи петгодишна присъда за затвор за подкуп.

Лий Дзие Юн, заместник-председател на Samsung Electronics, който е внук на основателя на Samsung, започва обжалване на присъдата си, като продължава да твърди, че е невинен. От другата страна стоят прокурорите, които настояват, че той трябва да излежи до 12 години в затвора. Желанието им е приветствано от политици и от критици на най-голямата южнокорейска компания, пише в свой анализ Bloomberg.

Реториката около делото ескалира след присъдата – последният етап от скандала, който свали президента Пак Гън-хе от поста ѝ. Осъждането на Лий предизвика безпокойство сред хората и опетни репутацията на технологичния конгломерат. То отприщи обвинения в редица посоки и голямо възмущение.

"Присъдата е прекалено малка“, твърди Пак Ю-мин, адвокат и депутат в управляващата Демократическа партия на Корея. „Времената се промениха и все повече хора искат корупцията между бизнесмени и политици да свърши веднъж завинаги, а присъдата на Лий може да е стъпало към това“.

Лий беше осъден по всичките пет обвинения, които му бяха повдигнати. Съдът реши, че де факто управляващият Samsung Electronics 49-годишен мъж „мълчаливо“ е предложил подкупи на президента Пак Гън-хе, надявайки се, че тя ще му помогне да затегне контрола си върху Samsung. Това включва използването на пари на корпорацията за плащането на 800 хил. долара за кон, подарен на дъщерята на довереник на държавния глава.

Адвокатите на Лий твърдят, че подаръците са били дадени в отговор на исканията на президента Пак да се подкрепят ездачите в страната, а не да накарат правителството да подкрепи спорно сливане на звена на Samsung, които да засилят влиянието на Лий върху Samsung.

Някои анализатори обръщат специално внимание на голямата публичност, свързана с процеса, широкото медийно отразяване и дискусиите, които случаят породи.

"Вярно е, че има политически и социален натиск по съдебния процес“, коментира Кан Хьо-шан, говорител на опозиционната Корейска партия на свободата. „Това може да не се повтори при обжалването“.

И двете страни обжалваха присъдата във Върховния съд на Сеул, втората от трите инстанции в съдебната система на Южна Корея. Те обаче все още не са изложили своите аргументи подробно.

„Залозите са срещу Лий в момента, но върховният съд все още трябва да реши дали доказателствата са достатъчни, че да докажат даването на подкупа“, коментира Пак Сун-мун, базиран в Сеул адвокат, който следи случая. „Досега прокурорите са спечелили половин победа“.

И все пак присъдата изненада много южнокорейци, свикнали да виждат магнатите да се разминават с големи присъди. В това число влиза и бащата на Лий, председателят на Samsung Лий Гън-хе, който успя да избегне затвора, след като беше осъден за присвояване и укриване на данъци. В крайна сметка той беше помилван от президента.

След като сегашният скандал свали президента Пак, Мун беше избран на нейно място с платформа, обещаваща да се справи с проблемите със семейните конгломерати. Това означава, че е малко вероятно той да последва стъпките на предшествениците си от гледна точка на помилванията. Главата на неговата партия Чо Ми-ае първоначално привества присъдата, описвайки я като „железен чук“, но на по-късен етап я определи като „удар с памук“.

Депутатът Пак Ю-мин твърди, че с тази петгодишна присъда обжалването може да помогне до свалянето на годините до три, а след това случаят да бъде спрян.

Въпреки че Samsung Electronics в момента се представа чудесно, с рекордна печалба и рекорден връх на цената на акциите си, големите медии изразиха притеснения за компанията, която се сблъсква с конкуренция от страна на Китай и от Apple.

Chosun Ilbo, най-продаваният вестник в Южна Корея, написа в редакционна статия, че се опасява за бъдещето на Samsung, докато конкурентите я настигат бързо по отношение на смартфоните, екраните и чиповете – три области, в които тя в момента доминира. Освен това защитават Лий, посочвайки трудностите, пред които се сблъскват директорите, ако се окажат под натиск да дадат подкуп на държавния лидер.

Контролираната от фамилията Лий Samsung обединява в едно 60 звена, като се занимава дори със застраховане, товарни кораби и мода, както и добре познати бизнеси с телевизори и смартфони. Нейните приходи възлизат на една пета от БВП на страната – аргумент, който в миналото помогна за промяна на общественото мнение за Лий.

Но случаят не е такъв сега.

"Политическите елити успяха да убедят голяма част от населението, че подобна снизходителност наистина е в „националния интерес на Корея“, коментира Кевин Хокмът от Akita International University в Япония. „Измамата, свързана с аферата около довереника на президента, доведе до консенсус в обществото, че тези случаи вече са неприемливи. Предполагам, че ще има голямо обществено недоволство, ако Лий избегне присъдата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още