Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Проектозаконът за авторските права на ЕС ще промени интернет из основи

Промяната в регулациите е последният пример за това, че Европейският съюз възприема твърда линия срещу технологичните компании

Проектозаконът за авторските права на ЕС ще промени интернет из основи

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, Снимка: Ройтерс

Европейският парламент гласува в сряда предложението за промени в директивата за авторските права.

Евродепутатите гласуваха в подкрепа на налагането на нови регулатори. 438 участници гласуваха „за“ налагането на промените, 39 се въздържаха, а 226 гласуваха „против“.

Следващата стъпка е да се ангажират с преговори Европейската комисия (ЕК) и 28-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) за уточняване на позициите преди да се актуализират съществуващите правила за авторското право.

Основният въпрос на обсъжданията беше дали и как да се прехвърли отговорността за спазване на авторски права в интернет пространството.

Европейските законодатели обмисляха как да преработят правилата за авторски права, за да гарантират, че издателите и артистите ще бъдат справедливо компенсирани, когато тяхната работа излезе сред резултатите в търсачката Google или във видео платформата YouTube, предава CNN. 

Още по темата

Проектозаконът е последният пример за това, че Европейският съюз (ЕС) възприема твърда линия срещу технологичните компании. Радикалните правила на ЕС върху личните данни бяха въведени през май, а европейските регулатори удариха Google с рекордните 5 млрд. долара заради монополистки практики през юли.

„Парламентът предприема безпрецедентна стъпка към превръщането на интернет от отворена платформа за споделяне и иновации в инструмент за автоматизирано наблюдение и контрол на нейните потребители“, предупредиха европейската управа в писмо през юни създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий и основателят на Wikipedia Джими Уелс .

Поддръжниците твърдят, че законът е необходим, за да се постигне баланс между музикантите, филмовите компании и медии от една страна и технологичните компании от друга.

Но критиците предупреждават за тежки последици. Според тях законът може да постави началото на края на интернет явления като memes и дори да доведе до затварянето на Google News.

Елеонора Росати, адвокат и експерт по авторско право в Университета в Саутхамптън, смята, че крайното въздействие зависи от това колко конкретна е окончателната версия на законодателството и как ще се интерпретира то.

„Ако законът не е ясен, това ще бъде страхотна новина за адвокатите, но ще създаде много проблеми, защото оставя несигурност след себе си“, заяви Росати.

Най-разгорещеният аргумент се отнася до Чл. 13 от новото законодателство, който ще направи платформите за споделяне на съдържание като YouTube отговорни за нарушенията на авторски права, извършени от техните потребители.

Технологичните компании ще трябва да създават филтри, които да попречат на потребителите да качват чужди материали, защитени с авторски права.

Критиците твърдят, че автоматичните филтри представляват един вид надзор и биха могли да навредят върху свободата на изразяване. Според тях разпоредбите, предназначени за предотвратяване на стрийминг и споделяне на пиратски музика и видео, са твърде широкообхватни.

„Те установяват принципът, че филтрите за качване могат да бъдат използвани за анулиране на демократично съгласуваната гъвкавост на авторските права, като например пародия или цитат“, смятат представители на интернет групата за защита на потребителските права в Европа.

Разходите за разработването на въпросните филтри биха били значителни. Екипът на YouTube заяви, че е изразходил над 100 млн. долара за съществуващата система за идентифициране на съдържанието.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Alphabet планира урбанистична утопия за Торонто