Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Проучване: ИКТ секторът в България ще генерира 5,5 млрд. долара през 2016 г.

Ръстът на платформите за електронно обслужване на клиенти ще доведе до масово закриване на банкови офиси, гишета и магазини

Проучване: ИКТ секторът в България ще генерира 5,5 млрд. долара през  2016 г.

Снимка: архив, Ройтерс

Над 10 000 компании от ИКТ индустрията в България ще генерират приблизително 5,5 млрд. долара приходи през  2016 г. Това би позволило ръст в границите на около 5% и съотношение спрямо БВП, надхвърлящо 11%. Тази прогноза прави независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Според анализаторите най-добри шансове за ръст имат софтуерният сектор, доставчиците на телеком оборудване, IT дистрибуцията и контактните центрове.

Още по темата

Авторите на анализа очакват, че през 2016 г. телеком бизнесът в страната ще стабилизира приходите си и вероятно ще има лек ръст, допълнително стимулиран от смяната на собствеността в БТК (Vivacom) и blizoo.

За 2016 г. експертите прогнозират по-силен темп на развитие за облачните технологии, мобилните приложения, електронните магазини и бизнес софтуера.

Като сериозни продуктови тенденции на пазара в страната се очертават увеличаването на водещата позиция на смартфоните, забавянето на продажбите на таблети и връщането на лаптопа като генератор на PC индустрията. Добро развитие се очаква при мрежовите технологии на всички нива.

Според прогнозата ще се задълбочат двете нови тенденции в живота на обществото - ръстът на онлайн магазините и на платформите за електронно обслужване на клиенти във всички сектори - от банковия до комуналния и телеком сектора. Като резултат през годината се предвижда масово закриване на банкови офиси, гишета и магазини за обслужване на клиенти.

Експертите очакват да продължи тенденцията за висок темп на развитие и ръст на приходите на китайските технологични компании на българския пазар.

Ситуацията в технологичното развитие на държавната и общинска администрация все още е и се очертава да остане и през 2016 г. на критично ниски нива, казват анализаторите. Те посочват като причина липсата на достатъчно добри комуникации между политическото управление на страната и технологичния бизнес.

Безспорно едно от добрите събития е новият технологичен парк в София, се казва в анализа.

Експертите отбелязват, че все още не се е случила голямата новина, която би поставила ИКТ индустрията в България на световната технологична карта.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
офиси може и да затворя, но причината е липсата на персонал...

Още от Анализи
Да вкараме тока в склада