IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за борба с хакерите скачат с 56%

Според изследване на Ponemon Institute броят на успешните хакерски атаки се е увеличил с 45%

12:43 | 04.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хакерските атаки зачестяват и стават все по-опасни. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Хакерските атаки зачестяват и стават все по-опасни. Снимка: sxc.hu

Ежегодно провежданото изследване на американския Ponemon Institute показва, че причинените от киберпрестъпниците разходи отново са се повишили чувствително спрямо предходната година. Според финансирания от Hewlett-Packard анализ 50-те запитани компании отделят средно по 5,9 млн. долара за защита на сигурността си.

Сумата обаче варира доста силно - между 1,5 млн. и 36,5 млн. долара на година. Това е ръст от цели 56% спрямо средните 3,8 млн. долара, които са били назовани като цена за онлайн отбрана през миналата година. И тогава обаче сумите са били доста различни за запитаните компании - между 1 млн. и 53 млн. долара. Поръчаното от HP изследване обаче не може да се смята за представително.

Високите средни суми са и заради необходимите разходи, които компаниите правят, за да разберат за заплахите и да предотвратят атаките или да поправят щетите. От средно нужните за възстановяване 18 дни се сумират разходи за 416 хил. долара, докато година по-рано са били нужни 14 дни и 250 хил. долара на атака.

"Киберпрестъпленията стават все по-чести и по-изтънчени, което се отразява чувствително на финансовата стабилност на компаниите", казва Том Райли, вицепрезидент на HP. 

Като най-скъпи и най-разпространени киберпрестъпления изследването посочва зловредни кодове, атаки от типа Denial-of-service (DoS, атака с отказ на обслужване, при която даден ресурс, предоставян от компютър, да бъде направен недостъпен за потребителите), вируси и устройства за кражба или манипулация на кодове.

Само от началото на годината бяха осъществени множество успешни атаки срещу компании като Sony, Nintendo и Sony Ericsson, но също така и сайтове на медийни компании и правителства.

Вчера пък стана ясно, че според антивирусния концерн McAfee киберпрестъпници в продължение на години са ровили в базите данни на 72 правителства, фирми и организации. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още