IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатя Надела иска да върне „душата“ на Microsoft

Всеки в компанията трябва да намери начин да работи бързо и ефикасно, пише в мейл до служителите главният изпълнителен директор

11:28 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пет месеца след като застана начело на Microsoft новият главен изпълнителен директор Сатя Надела сигнализира, че няма да трансформира IT концерна с бързо темпо, но вероятно ще започне съкращаване на служители.

В един сравнително дълъг имейл до служителите Сатя Надела пише в четвъртък, че Microsoft трябва да "намери отново душата си" и налага бъдещата мисия на компанията: Microsoft трябва да предлага не само наложил се вече софтуер, като например Windows и Office, но като цяло да развива технологии, които да подобряват живота на хората и бизнеса на компаниите. 

Надела, който е едва третият изпълнителен директор в 39-годишната история на групата след Бил Гейтс и Стив Балмър, не обяснява подробно колко по-различно би изглеждал и работил Microsoft под негово ръководство. Но неговият имейл показва, че той иска да разпространи чувството на неотложност, без същевременно да променя в основите компанията, пише The Next Web. 

„Посланието ми към служителите е ясно – нека сме смели и амбициозни и наистина си поставяме цел, която ни е присърце“, заяви Надела в кратък коментар пред Wall Street Journal.

Той също така даде да се разбере, че компанията ще се рационализира и че служителите или ще одобрят курса му, или ще трябва да си тръгнат. В рамките на компанията от няколко седмици служителите вече се настройват за възможни съкращения. В рамките на тесен кръг сътрудници Надела вече е подготвял нови проекти за организацията на работа и нови стратегии. 

„В исторически план Microsoft има репутацията на място, на което трудно се работи заради интригите, множеството ръководители и по-нископоставени шефове", пише Карлос Перез от IDG, като напомня, че Балмър предприе подобен на Надела ход малко преди да се оттегли в заслужена почивка, излагайки вижданията си за бъдещето на Microsoft със стратегията си One Microsoft.

"В самата си същност (самото писмо е с тема „Смела амбиция и нашата същност") Microsoft е компания, която се фокусира върху продуктивността и платформата с мисъл за извеждане на преден план на облака и мобилността. Ние ще възродим тази продуктивност, за да въоръжим всеки човек и всяка организация на планетата с възможността да постига и върши повече неща. (...) Организациите ще се променят. Ще се извършат редица сливания и придобивания. Работните отговорности ще бъдат доразвити, нови партньорства ще се сформират. Остарелите традиции ще бъдат подложени на изпит. Приоритетите и ще се променят. Нови умения ще бъдат изградени и нови идеи ще бъдат чути. Процесите ще бъдат опростени. И ако искате да пробиете в Microsoft и да оставите своя отпечатък в света, вие и вашият екип ще трябва да добавите редица промени към списъка ви със задачи, които да посрещнете с ентусиазъм за изпълнение", пише Надела до служителите си.

Последна актуализация: 02:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още