Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Сделката с Microsoft повдига големи въпроси за бъдещето на TikTok в Европа

Ако все пак се стигне до споразумение, Microsoft ще управлява бизнеса на компанията в четири страни, а ByteDance - в над 100

Сделката с Microsoft повдига големи въпроси за бъдещето на TikTok в Европа

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Въпроси за бъдещето на TikTok в Европа излизат на преден план, след като Microsoft потвъри, че води преговори за придобиването на бизнеса на компанията в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, пише CNBC.

Компанията майка на TikTok - ByteDance, която е базирана в Пекин, е принудена да мисли за продажба, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че има намерение да забрани приложението за споделяне на кратки видеа в САЩ във връзка с притеснения, че платформата може да споделя данни с китайското правителство. TikTok многократно отрече тези обвинения.

В изявление Microsoft посочва, че ще продължи да работи с правителството на САЩ във връзка със сделката и че има намерение да завърши преговорите до 15 септември. Не е ясно колко е готова да плати Microsoft, а TikTok отказва да коментира въпроса.

Още по темата

Въпросът е, ако сделката все пак бъде сключена, дали ByteDance ще може да продължи да предлага TikTok в Европа. Майкъл Норис, мениджър стратегии и проучвания в шанхайската консултантска фирма AgencyChina, твърди, че ще може.

„Бизнесът на TikTok в Европа изглежда не е на масата (за преговори – бел. ред.)“, коментира той пред CNBC. „На този етап ByteDance изглежда уверена в способността на TikTok да оперира на европейските пазари“.

Ако споразумението бъде сключено, Microsoft ще управлява TikTok в четири страни, а ByteDance – в над 100 държави.

„Един и същ продукт, управляван от различни страни при различни юрисдикции изглежда безпрецедентно“, коментира Норис. „Тези съображения, включително съвместимите операционни модели и съответния трансфер на технологии, инфраструктура и достъп, ще усложнят преговорите за придобиване“.

Въпреки че европейските правителства изразиха някои опасения, те не стигнаха толкова далеч, че да кажат, че ще блокират TikTok, която в последните няколко години набра голяма популярност. Услугата е свалена над 2 млрд. пъти в глобален мащаб, сочат данни на Sensor Tower.

Говорител на британското правителство коментира: „Винаги предприемаме действия, за да се уверим, че потребителите са добре защитени от опитите на компании да злоупотребяват и да използват лични данни“.

„TikTok е обект на правила за опазване на данните в рамките на GDPR. Това важи и за всички доставчици на мобилни приложения, които събират и използват лична информация“, допълва той.

В опит да се дистанцира от Пекин и да увери западните държави, че е безопасна, TikTok се оттегли от Хонконг, след като Китай въведе нови по-мащабни правила за националната сигурност.

Освен това TikTok назначи американец за свой главен изпълнителен директор и отвори локални офиси по света. През юли компанията заяви, че иска да наеме 10 хил. служители в САЩ в рамките на следващите три години. Тя вече привлече няколко ключови директори от Google и Facebook.

ByteDance планира да отвори и нова международна централа на TikTok извън Китай. Въпросът е къде ще бъде базирана тях. Лос Анджелис, където е най-големият офис на TikTok, беше очевиден кандидат, но въвеждането на забрана от страна на САЩ и потенциалната сделка с Microsoft усложняват значително ситуацията.

Международна централа в Лондон?

Според статия на британския таблоид The Sun TikTok планира да отвори нова централа в Лондон. Ходът може да доведе до прехвърляне на основателя на ByteDance Джан Имин и на създателя на TikTok Алекс Джу в града.

Сред другите възможности за офис извън САЩ са Сингапур и Дъблин.

Късно вчера ByteDance заяви, че е „ангажирана с превръщането си в глобална компания“, но се сблъсква с „всякакви сложни и невъобразими трудности“, сочи превод на съобщението на компанията, направен от CNBC.

Американски технологични гиганти като Facebook и YouTube на Alphabet се конкурират директно с TikTok, а напрежението между компаниите расте. В понеделник ByteDance обвини Facebook в „плагиатство“, но не разкри какво точно визира.

Голяма част от работата на TikTok – от съхранението на данните до алгоритмите, е забулено в мистерия, но миналата седмица компанията обеща да стане по-прозрачна и призова други да направят същото.

TikTok е международната версия на приложението Douyin на ByteDance, което се предлага в Китай.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
През 2020 г. така и не се стигна до истинска стрийминг война