Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще остане ли Huawei без чипове за смартфоните си?

В дългосрочен план е възможно изграждането на собствен производствен капацитет, а в краткосрочен - обръщане към азиатски доставчици

Ще остане ли Huawei без чипове за смартфоните си?

Снимка: Bloomberg LP

Изминаха само няколко дни, откакто Huawei постигна исторически успех. През второто тримесечие китайската компания за първи път стана най-големият производител на смартфони в света, изпреварвайки световните марки Samsung и Apple - въпреки санкциите, наложени от правителството на САЩ по време на мандата на президента Доналд Тръмп. След разпространените от пазарния изследовател Canalys данни мениджмънтът отбеляза „изключителната устойчивост в тези трудни времена“.

Това обаче може да е кратък триумф. Huawei е изправена пред големи трудности по отношение точно на производството на смартфони. Поради търговските ограничения, наложени от САЩ срещу Китай, американските производители на чипове като Qualcomm вече не могат да доставят процесори.

Още по темата


Сега обаче и поддоставчиците, които произвеждат важни компоненти въз основа на шаблоните на китайската група, също преустановяват сътрудничеството си. Бойкотът има потенциала да наруши баланса на силите на пазара на смартфони.

Засегната е например високоефективната серия процесори Kirin. Производството ще приключи на 15 септември, заяви Ричард Ю, който ръководи подразделението за потребителски продукти, по време на индустриална конференция миналата седмица. "Това е голям удар за нас", казва топ мениджърът според китайското бизнес списание Caixin.
Компанията няма „повече чипове и няма повече наличност на склад“ за производството на смартфони.

Проблемът: поддоставчиците се нуждаят за своите фабрики от съоръжения от САЩ или приятелски страни. Това означава, че обикновено те също са засегнати от санкциите. “За съжаление във втория кръг от санкции нашите производители на чипове приемаха поръчки само до 15 май", каза Ю. Следователно производството ще приключи след няколко седмици. Самият Huawei, каза мениджърът, няма способността да произвежда чипове.

През май 2019 г. американското правителство строго ограничи продажбата или трансфера на американски технологии на Huawei. В средата на май министърът на търговията Уилбър Рос издаде допълнителни ограничения за производството на чипове в чужбина.Въпреки увеличеното финансиране от страна на правителството в Пекин китайската индустрия за чипове все още не може да бъде в крак с международните конкуренти. Китай наистина навакса по отношение на  дизайна на полупроводниците, а филиалът на Huawei HiSilicon е една от десетте най-добри компании в тази област. Но когато става въпрос за производството на микропроцесорите, началната точка е „изключително малка и неразвита“, коментират специалистите на IC Insights.

Сега Huawei е изправен пред голям проблем. Според пазарни наблюдатели, цитирани от германския Handelsblatt, производителят е успял да запази или дори да разшири пазарния си дял през първата половина на годината, тъй като продажбите по време на кризата не паднаха толкова рязко, както например при Samsung или Xiaomi. Въпреки това компанията дължи това изключително на бизнеса си в Китай, обяснява Анет Цимерман, анализатор от Gartner: След епидемията от коронакризата пазарът там се възстанови бързо - „но това беше единственият положителен фактор“.

Ще се намерят ли алтернативи?

Цимерман очаква значително по-големи трудности през втората половина на годината. Става все по-трудно да се продават продукти на Huawei извън Китай, дори такива с отстъпка. Смартфоните с услуги от Google, които компанията все още има право да продава, вече са на повече от година. Поради санкциите по-новите модели трябва да се справят без App Store и много други помощници.

Това създава възможности за конкуренцията. "Samsung ще бъде големият победител в сегмента на бизнес клиентите, защото това е единствената основна алтернатива", заяви Цимерман пред Handelsblatt. В бизнеса с частни клиенти други китайски производители в момента регистрират голям растеж, особено в Европа. "Oppo, Vivo и Xiaomi са големите победители в този сегмент”, пояснява експертът.

Според Gartner Huawei би могъл да потърси други доставчици в краткосрочен план, например Mediatek от Тайван или Unisoc от Китай. В дългосрочен план е възможно изграждането на собствен производствен капацитет. Компанията за пазарни анализи вижда признаци, че в тази насока се мисли сериозно и ръководството вече създава екипи. Компанията не е била открита за коментар от Handelsblatt.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
4
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Що пък да не си купи доставчик?
3
 
5
 
2
Oбичам България до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Как виждаш да намерят заместник на Qualcomm? Компанията просто стана косвена жертва покрай други търкания. OnePlus се справят по-добре от Huawavei - сравни им флагманските решения. Не само по-света губят позиции, а и в Китай. Ако няма политическо решение скоро после трудно ще станат лидерите.
5
 
4
 
1
преди 1 месец
Ще остане ли Huawei без чипове за смартфоните си?

Няма. Ще ги прецакате временно, но после ще съжалявате.

Още от Анализи
Китайските технологични фирми научиха болезнен урок от Индия