IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подкара ли скоро Siri на Apple своето Ferrari?

Калифорнийският производител на iPhone влиза в Алианс с Mercedes-Benz, Volvo и Ferrari

12:10 | 02.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ще влезе ли Siri и под арматурното табло на колите? <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ще влезе ли Siri и под арматурното табло на колите? Снимка: архив Ройтерс

Американският концерн Apple очевидно постига сериозен напредък в интеграцията на своите продукти и софтуерни услуги в автомобилния сектор. Според съобщения в медиите производителят на устройства като iPhone, iPod и iPad, сега отчита по-голям напредък в тази обещаваща бизнес сфера.

Софтуерът на Apple скоро ще бъде стандартно оборудване за колите на трима престижни производители, съобщи Financial Times. Засега липсва официално изявление от Apple. Но експерти твърдят, че планът звучи повече от правдоподобно. Изборът на партньорите за сътрудничество намеква еднозначно каква целевата група търси Apple.

Вярна на философията на марката, калифорнийската култова компания очевидно иска да се обърне преди всичко към купувачите на превозни средства от първокласните и луксозните сегменти. Първите производители, които ще интегрират софтуера на Apple в своите превозни средства, са марката на Daimler – Mercedes-Benz, както и Volvo и Ferrari, се казва в материала на икономическия всекидневник. С гласови команди тогава автомобилистите ще могат да използват с помощта на специално адаптирани приложения за леки автомобили например картографската услуга от Apple за навигация или да изберат музика, обясняват експерти от индустрията.

Колата става все повече мобилно устройство

Новите услуги на Apple за автомобилите се очаква в основата си да се основават на гласово базираната система за асистиране Siri. Софтуерът за гласово управление Siri е познат отдавна за клиентите на Apple от iPhone. Един интегриран в арматурното табло Siri например може да чете на глас текстови съобщения и да записва отговори, казват експерти. По същество Apple се насочва към опростяване на съществуващите комбинации от смартфони и аудио оборудване в колата - и да ги замени със собствена услуга.

От гледна точка на корпоративната стратегия проектът се смята за многообещаващ: с навлизането си в автомобилния сегмент Apple може да обгърне и онези целеви групи, които все още не са интегрирани в продуктовата гама на групата и не разполагат с iPhone. Тъй като услугите на Apple по принцип са съвместими един с друг, по-специално това би увеличило стимула към промяна на навиците на тези потребители.

Освен това този проект бележи едно по-нататъшно, потенциално забележително решение: чрез сътрудничеството с производителите на автомобили Apple отвързва своята гама - най-малко в автосегмента, от обвързване към собствените ѝ устройства. В дългосрочен план групата ще може да създаде бизнес, който ще може да се управлява със значително по-ниски разходи за производство и разпространение. Основният уред - с високата си цена за суровини, производство и доставка, в този случай ще бъде поет от автомобилостроителя.

Очаква се сътрудничеството да бъде представено през следващата седмица по време на автомобилното изложение в Женева, се казва в материала на Financial Times. Първоначалните планове за по-дълбока интеграция на своя iPhone и софтуер в колите  Apple представи още през миналото лято.

Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още