IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладко-киселите отношения между Китай и Силициевата долина

Китай наводнява американския технологичен център с пари, но нещата все пак понякога се объркват

18:18 | 06.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Базираният в Маунтин Вю, Калифорния, стартъп Quixey предизвика завистта на мнозина в Силициевата долина, когато компанията обяви инвестиция за няколко десетки милиона долара от една от най-големите и най-мощни технологични компании в Китай – Alibaba.

Сделката за 110 млн. долара – разделена на два финансиращи кръга през 2013 и 2015 г., бе поредното доказателство, че богатите китайски инвеститори ще платят висока цена, за да купят дялове в най-горещите млади компании в региона, коментира The Washington Post.

Тогава обаче нещо се обърка: Alibaba спря да плаща, твърдят запознати източници. И докато стартъпът се чудеше какво да прави, Alibaba излезе с контрасделка: ние ви даваме заем, вие обещавате да не ни съдите. След няколко месеца тежки преговори Quixey се съгласи, като седмици обяви, че е взел заем за 30 млн. долара. Според източниците обаче условията за взимането на средствата са много по-лоши от тези в първоначалното споразумение.

В сърцето на този горчив спор между китайския гигант в онлайн пазаруването и Quixey, чиято технология позволява на потребителите да търсят в рамките на приложения, е културният сблъсък. А той символизира както обещанията, така и опасностите във връзката между Силициевата долина и Китай, която е достигнала нова критична точка с безпрецедентните парични потоци, изливащи се от азиатската страна в технологичния център на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още