Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Служители на Microsoft подкрепят китайския протест срещу работната седмица 996

Те призовават китайските технологични компании да спазват местните трудови закони, които ограничават работата до 40 часа седмично

Служители на Microsoft подкрепят китайския протест срещу работната седмица 996

Снимка: Ройтерс

Служителите на Microsoft са публикували писмо в платформата за софтуерни разработчици Github (уеб базирана услуга за разполагане на софтуерни проекти и техни съвместни разработки върху отдалечен интернет сървър в т.нар. хранилище) в знак на солидарност с технологичните служители в Китай.

Работниците в технологичните компании в страната използваха платформата на Microsoft, за да се оплачат от изтощителните условия на труд и стандарта „996“ в индустрията, философия, подкрепена от технологичния милиардер Джак Ма. Името се основава на идеята за работа от 9 до 21 часа, шест дни в седмицата.

Още по темата

Служителите на Microsoft призоваха китайските технологични компании да спазват местните трудови закони, които ограничават работата до 40 часа седмично, с максимум 36 часа на месец извънреден труд.

„Същите тези проблеми проникват при заетите на пълно работно време и временните работни места в Microsoft и индустрията като цяло", казват служителите, чийто апел е цитиран от The Guardian.

Името на подсайта, където се съхранява материалът, се нарича 996.icu, в аналогия на коментар от един плакат, според който такъв график може да вкара работниците в интензивното отделение. Потребителите са създали списък с повече от 150 компании, за които се твърди, че имат нечовешки условия на работа, включително Huawei, Bytedance (създателите на приложението TikTok) и Ant Financial (свързани с Alibaba). Това бързо се превърна в един от най-бързо развиващите се материали на GitHub в историята на услугата, като е видяна повече от 200 000 пъти.

И след като историята стана популярна, Tencent и Alibaba, споменати в списъка, ограничиха достъпа до материала в браузърите, достъпни от централите си. В писмото си служителите на Microsoft призовават Microsoft и Github да поддържат форума „нецензуриран и достъпен за всички“.

Още по темата

„Историята ни казва, че мултинационалните компании насъскват работниците един срещу друг в надпревара към дъното, тъй като прехвърлят работни места чрез аутсорсинг и се възползват от слабите трудови стандарти в преследване на по-висока печалба", се казва в писмото. „Трябва да се обединим отвъд националните граници, за да осигурим добри условия за работа на всички по света".

Писмото първоначално е имало 30 подписа, а служителите зад него призовават колегите си да се свържат с тях, за да добавят още имена.

Това е последният засега подобен протест в технологична компания. През февруари служителите на Microsoft публикуваха петиция, която се противопоставя на договор за 480 млн. долара за предоставяне на американската армия на устройства с добавена реалност. Писмото бе подписано от повече от 50 служители.

През ноември 2018 г. служители на Google напуснаха работните места след медийни публикации за мениджър, който е бил освободен заради обвинения в сексуален тормоз, но е получил обезщетение от 90 млн. долара.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
khao до: Sakamano
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
междудругото американосите бачкат доста повече и по качествено от азиатците ...
1
 
1
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
стандарта „996“
---
идеален стандарт за ограничаване на раждаемоста и стимулиране на фармацефтичната индустрия !
3
 
2
 
1
преди 4 седмици
Подкрепям. Ако искат да градят имидж на световна икономически сила, китайците трябва да се измързеливят не по-малко от европейците и американците.

Още от Анализи
Атаката на САЩ срещу Huawei е погрешна