Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Стремежът на Силициевата долина към вечен живот може да облагодетелства всички

Технологичните милиардери се надпреварват да инвестират в компании, борещи се с остаряването и болестите, свързани с него

Стремежът на Силициевата долина към вечен живот може да облагодетелства всички

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Всяко нещо трябва да умре, твърди поетът Алфред Лорд Тенисън. Оказва се обаче, че дори и това може да се промени, пише CNBC.

Все повече милиардери от технологичната индустрия решиха да използват огромното си богатство, за да се опитат да помогнат на хората да „надхитрят смъртта“.

Джеф Безос от Amazon, Лари Пейдж от Alphabet, Лари Елисън от Oracle и Питър Тийл от Palantir Са само част от супербогатащите, които показват голям интерес в бързо развиващото се поле на дълголетието, сочат интервюта, книги и публикации в медиите.

Още по темата

Въпреки че пробив в тази посока е далеч от гарантиран, те се надяват, че различни лекарства, терапии и други технологии ще помогнат на хората да живеят по повече от 100 години, дори до 200, 300 или повече.

Но дали тези усилия ще облагодетелстват човечеството като цяло или само група елити? Това е особено важен въпрос, който разделя мненията по въпроса.

Ефектът на филтрирането

„Технологии, които първоначално са достъпни само за богатите, обичайно стават по-широко използвани с времето“, твърди Стефан Шуберт, изследовател от Лондонското училище по икономика и политически науки, който специализира в „ефективен алтруизъм“. Това е вярно що се отнася до неща като пътуванията по въздух, смартфоните и медицината.

Технологичният инвеститор Ян Талин, който е съосновател на Skype, коментира пред CNBC, че копнежът на Силицевата долина да живее вечно евентуално ще облагодетелства човечеството като цяло.

„Смятам, че неволната смърт очевидно е морално лоша, което прави стремежа към дълголетие нещо благородно от морална гледна точка, с което да се занимаваме“, твърди Талин. „Ранните потребители винаги са склонни да плащат повече и да поемат по-големи рискове от „масовия пазар“, така че, ако терапиите започнат от скъпата/рисковата страната, това може да се очаква“.

Талин допълва, че според него е „контрапродуктивно“ да се изисква една нова услуга да бъде достъпна за всички, но казва, че разбира този инстинкт.

Шон О‘Хегърти, един от директорите на Центъра за изследване на екзистенциалния риск към Университета на Кеймбридж, коментира пред CNBC, че много постижения в науката за дълголетието могат да имат широки ползи, като допълва, че те биха могли да намалят появата или тежестта на заболяванията, свързани с възрастта, включително деменция и сърдечни проблеми.

„Значителното удължаване на максималния живот в краткосрочен план ми се струва малко вероятно, но идентифицирането и спирането на фактори, свързани с остаряването, които намаляват тежестта на свързаните с възрастта състояния, е по-правдоподобно“, твърди О‘Хегърти.

Някои са притеснени, че може да има проблеми с изчерпаемите ресурси на Земята, ако хората живеят по-дълго и по-здравословно.

Въпреки това, докато се постигнат значителни успехи в удължаването на живот, О'Хегърти очаква броят на населението да бъде по-стабилен в повечето части на света.

„Очаквам значимото удължаване на живота да се случи след век или повече, а дотогава очаквам паралелна промяна в отношението на обществото към евтаназията“, коментира той и допълва, че смята, че евтаназията ще бъде по-приемлива и по-често срещана през следващите години.

А климатичните промени?

Въпреки че някои твърдят, че милиардерите трябва да харчат парите си за това, което сами сметнат за добре, не всички са на мнение, че те трябва да използват парите си, за да финансират изследвания за удължаване на живота.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
2
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ако това стане, ще има контрол на раждаемостта със сигурност! Няма друго решение към момента, но пък трябва да стане ако искаме да летим в космоса...
1
 
5
 
3
преди 2 месеца
Стремежът на Силициевата долина към вечен живот може да облагодетелства всички <> А дано, ама НАДАЛИ !! Даже тотално никс!
1
 
6
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Като цяло едни хора с пари, са се загрижили, да не умрат твърде рано, че да могат да си харчат парите още дълги години.
3
 
8
 
1
oio
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Само това остава да се удължава продължителността на живота. На никой не му трябва подобно нещо, защото всеки мислещ човек разбира че това е пътя към ада. Сега населението на земята е 7 и нещо милиарда, ако живеем двойно повече ето ти 15 милиарда, ако заради дългия живот хората имат повече деца става нещо експоненциално, щото и детитата ще имат детита ...А ресурсите и сега им се вижда края. Реално, никой няма нужда от толкова огромно население на земята, но въпреки всичко то нараства, особено при по-необразованите народи, свикнали да имат по 4-5 деца, че като умрат 2-3 да останат пак толкова, но вече не умират толкова заради медицината. Не става така, не може хем вечен живот, хем неограничен брой деца, или едното или другото трябва да се избере.

Още от Анализи
Монополи ли са наистина американските технологични гиганти?