IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът на Силициевата долина към вечен живот може да облагодетелства всички

Технологичните милиардери се надпреварват да инвестират в компании, борещи се с остаряването и болестите, свързани с него

08:42 | 27.09.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Всяко нещо трябва да умре, твърди поетът Алфред Лорд Тенисън. Оказва се обаче, че дори и това може да се промени, пише CNBC.

Все повече милиардери от технологичната индустрия решиха да използват огромното си богатство, за да се опитат да помогнат на хората да „надхитрят смъртта“.

Джеф Безос от Amazon, Лари Пейдж от Alphabet, Лари Елисън от Oracle и Питър Тийл от Palantir Са само част от супербогатащите, които показват голям интерес в бързо развиващото се поле на дълголетието, сочат интервюта, книги и публикации в медиите.

Въпреки че пробив в тази посока е далеч от гарантиран, те се надяват, че различни лекарства, терапии и други технологии ще помогнат на хората да живеят по повече от 100 години, дори до 200, 300 или повече.

Но дали тези усилия ще облагодетелстват човечеството като цяло или само група елити? Това е особено важен въпрос, който разделя мненията по въпроса.

Ефектът на филтрирането

„Технологии, които първоначално са достъпни само за богатите, обичайно стават по-широко използвани с времето“, твърди Стефан Шуберт, изследовател от Лондонското училище по икономика и политически науки, който специализира в „ефективен алтруизъм“. Това е вярно що се отнася до неща като пътуванията по въздух, смартфоните и медицината.

Технологичният инвеститор Ян Талин, който е съосновател на Skype, коментира пред CNBC, че копнежът на Силицевата долина да живее вечно евентуално ще облагодетелства човечеството като цяло.

„Смятам, че неволната смърт очевидно е морално лоша, което прави стремежа към дълголетие нещо благородно от морална гледна точка, с което да се занимаваме“, твърди Талин. „Ранните потребители винаги са склонни да плащат повече и да поемат по-големи рискове от „масовия пазар“, така че, ако терапиите започнат от скъпата/рисковата страната, това може да се очаква“.

Талин допълва, че според него е „контрапродуктивно“ да се изисква една нова услуга да бъде достъпна за всички, но казва, че разбира този инстинкт.

Шон О‘Хегърти, един от директорите на Центъра за изследване на екзистенциалния риск към Университета на Кеймбридж, коментира пред CNBC, че много постижения в науката за дълголетието могат да имат широки ползи, като допълва, че те биха могли да намалят появата или тежестта на заболяванията, свързани с възрастта, включително деменция и сърдечни проблеми.

„Значителното удължаване на максималния живот в краткосрочен план ми се струва малко вероятно, но идентифицирането и спирането на фактори, свързани с остаряването, които намаляват тежестта на свързаните с възрастта състояния, е по-правдоподобно“, твърди О‘Хегърти.

Някои са притеснени, че може да има проблеми с изчерпаемите ресурси на Земята, ако хората живеят по-дълго и по-здравословно.

Въпреки това, докато се постигнат значителни успехи в удължаването на живот, О'Хегърти очаква броят на населението да бъде по-стабилен в повечето части на света.

„Очаквам значимото удължаване на живота да се случи след век или повече, а дотогава очаквам паралелна промяна в отношението на обществото към евтаназията“, коментира той и допълва, че смята, че евтаназията ще бъде по-приемлива и по-често срещана през следващите години.

А климатичните промени?

Въпреки че някои твърдят, че милиардерите трябва да харчат парите си за това, което сами сметнат за добре, не всички са на мнение, че те трябва да използват парите си, за да финансират изследвания за удължаване на живота.

Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ако това стане, ще има контрол на раждаемостта със сигурност! Няма друго решение към момента, но пък трябва да стане ако искаме да летим в космоса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Стремежът на Силициевата долина към вечен живот може да облагодетелства всички А дано, ама НАДАЛИ !! Даже тотално никс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Като цяло едни хора с пари, са се загрижили, да не умрат твърде рано, че да могат да си харчат парите още дълги години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
oio
преди 2 години
Само това остава да се удължава продължителността на живота. На никой не му трябва подобно нещо, защото всеки мислещ човек разбира че това е пътя към ада. Сега населението на земята е 7 и нещо милиарда, ако живеем двойно повече ето ти 15 милиарда, ако заради дългия живот хората имат повече деца става нещо експоненциално, щото и детитата ще имат детита ...А ресурсите и сега им се вижда края. Реално, никой няма нужда от толкова огромно население на земята, но въпреки всичко то нараства, особено при по-необразованите народи, свикнали да имат по 4-5 деца, че като умрат 2-3 да останат пак толкова, но вече не умират толкова заради медицината. Не става така, не може хем вечен живот, хем неограничен брой деца, или едното или другото трябва да се избере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още