IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата - основният враг на слънчевите топлоцентрали

За охлаждането на подобно съоръжение са необходими близо 2 милиарда литра вода годишно

12:40 | 16.02.14 г.
<p>
	Соларна електростанция в Калифорния, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Соларна електростанция в Калифорния, Снимка: Ройтерс

Управата на американския щат Калифорния има амбициозна цел - до 2030 г. една трета от нужната електроенергия да се произвежда от възобновяеми енергийни източници. Идеята е да се използва слънчевата енергия, но има един проблем – водата.

Соларни топлоелектрически централи от такъв тип обикновено се нуждаят от големи количества вода за охлаждане, а миналата година е била най-сухата в историята на Калифорния, откакто се води статистика. Лошото е, че 2013 г. не е била просто изключение, а част от многогодишен сух период, който се влошава с всяка изминала година.

Сушата принуждава инженерите на централи от такъв тип да разработват алтернативни методи за охлаждане, с които да намалят нуждата от вода. Очаква се обаче, това да увеличи разходите и да намали капацитета на станциите, особено през летните месеци, когато нуждата от електроенергия е голяма. От специализирания сайт technologyreview.com съобщават, че няколко екипа от специалисти вече работят по методи за справяне с проблема.

Слънчевите топлоелектроцентрали използват големи равнинни местности, на които се разполагат огледала, които концентрират слънчевата светлина, за да нагряват вода, от която се произвежда пара, която пък завърта турбини. Последните произвеждат ток, който е много по-стабилен от този, произвеждан от централите с фотоволтаични панели.

Един от основните недостатъци на системата, е голямото отделяне на топлина и необходимата за охлаждането на компонентите вода. Слънчевите топлоелектроцентрали могат да изразходват два пъти повече вода от стандартните централи, които загряват водата с горене на въглища, например. Според експерти модерните централи от такъв тип се нуждаят от 1.9 млрд. литра вода годишно.

През последните 10 години в електроцентралите започна да навлиза технология, наречена „сухо охлаждане“, която намалява консумацията на вода с цели 90%. Вместо да изпарява водата, с което да охлажда системата, тази технология я „улавя“ в затворен кръг. Водата циркулира по тръби, разположени около огромни кули с височина на 8-етажна сграда, като технологията работи на същия принцип като охладителната система на обикновените коли.

Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още