IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на Hongxin хвърля сянка върху стремежите на Китай относно чиповете

Строежът на обещаващия производствен комплекс на компанията край Ухан е замразен, след като Hongxin изпада във финансова криза през 2020 г.

09:26 | 20.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Esther Ruth Mbabazi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Esther Ruth Mbabazi/Bloomberg

Разположена в индустриалния парк край Ухан, Hongxin Semiconductor Manufacturing Co. (HSMC) трябваше да се превърне в лидер на китайската индустрия за производство на чипове, който да е способен да предизвика Запада.

Днес мястото, където трябваше да се намират седалището на компанията, както и производствените съоръжения, представлява строителна площадка с няколко строителни крана и три сгради на различни етапи на изграждане, пише Nikkei Asia Review.

Една от сградите по план представлява седалище на администрацията на Hongxin, докато другите две трябва да бъдат производствени центрове, където ще се използва 14- и 7-нанометрична технология за създаването на чипове.

Скорошно посещение на комплекса показва, че името на компанията е премахнато от почти всички конструкции в комплекса. 

Редица служители споделят, че надписите Hongxin са заличени точно след последните новогодишни празници в Китай. Според един анонимен източник засега работата в комплекса е напълно преустановена, като не се очакваше работниците да се върнат на обекта преди 8 март.

"Нямаме представа какво ще се случи след 8 март", посочва източникът. „Просто ще трябва да изчакаме, за да бъдем уведомени“, добавя той.

Големи надежди

Несигурността сега е надвиснала над района, измествайки големите надежди, които мнозина възлагат на Hongxin в началото на проекта през 2017 г. С планирана инвестиция от 128 млрд. юана (19,8 млрд. долара), комплексът е замислен по време, когато Китай се опитва да постави основните на сектора за производство на чипове, за да се избави от голямата зависимост от вноса на тези технологични продукти, които са мозъкът и паметта на повечето съвременни електронни устройства.

Издигането на компанията  до индустриален лидер придобива още по-голям приоритет, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп решава да блокира достъпа на Китай до много от най-модерните технологии в опит да забави технологичното развитие на азиатската страна.

Първоначално Hongxin получава силна подкрепа от властите в Ухан. Компанията дори успява да привлече ветеран от технологичните среди – бивш главен технологичен директор на един от водещите производители на чипове в Тайван. Но проектът така и не бива завършен. През ноември 2019 г. местен съд отнема правото на компанията да използва земята, върху която изгражда своята фабрика, заради спор с една от участващите в проекта инженерни фирми. Според източници Hongxin изпада във финансова криза през юни 2020 г., след като не успява да покрие своите задължения към доставчиците си.

Hongxin започва да освобождава работници, след като проектът бива спрян преди повече от година.

Все още не е ясно кога и дали партньорите на компанията ще получат парите, които чакат от Hongxin, включително доставчиците на оборудване и строителните фирми. Според техни представители местните власти продължават да търсят партньори, които да възобновят проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още