IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Там, където добрата връзка е всичко

Все повече чужди на бранша компании задават тона на Мобилния конгрес в Барселона

09:15 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Едва една четвърт от изложителите на конгреса са от основния сегмент на индустрията, произвеждащ хардуер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Едва една четвърт от изложителите на конгреса са от основния сегмент на индустрията, произвеждащ хардуер. Снимка: Ройтерс

Един 29-годишен интернет милиардер и най-могъщата жена в IT бранша. Едва ли организаторите на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона биха могли да изберат по-подходящи хора за откриващи говорители на най-важното събитие за мобилната индустрия.

Марк Зукърбърг наистина се провали със своя Facebook телефон, но пък приложението за социалната мрежа е все по-важно за милиони хора по света. А Вирджиния Ромъти, като шеф на IBM, от години гарантира на клиентите си нищо друго, освен „умни“ и „мобилни“ услуги.

В своето 27-о издание MWC ще покаже, че новите смартфони и поредните рекорди в скоростното предаване на данни са само аксесоарите, от които се нуждае „екосистемата за мобилните продукти“. Тонът все по-малко се подава и от самите оператори, а по-скоро идва от шарения хор на новите, чужди до този момент за бранша, играчи.

Едва една четвърт от изложителите на конгреса са от основния сегмент на индустрията, произвеждащ хардуер. Има над 8000 разработчици на приложения и софтуер, а към тях следва да добавим и пратениците на медицинския и фармацевтичния бранш, образованието и индустрията на забавлението. Но и това не е всичко - от поне две години насам в Барселона идват и производители на автомобили, за да търсят подходящ спътник за своите нови, свързани с мрежата, превозни средства, а оператори на услуги от сферата на здравеопазването показват джаджите си, с които измерват телесните показатели.

И все пак, и тази година погледите ще са насочени преди всичко към производителите на скъп хардуер, които обаче от година на година стават все по-маловажни за индустрията. Онова, което производителите, ще покажат, е грижа към моделите си и подобрения.

LG експериментира с извити екрани, Sony залага на висококачествени камери и подобрен софтуер за снимки, за да доближи възможно най-много устройствата си до всекидневието, а лидерът Samsung ще представи своя нов флагман Galaxy S5, с който иска да завладее по-голям пазарен дял от корпоративния сегмент. За тази цел в телефона ще бъде вграден софтуерът Knox- подобна на Blackberry концепция за разделяне на личния и служебния живот.

Като цяло тенденцията е към свръхголемина (екрани с диагонал над 5 инча), като дори и таблетите вече са по-големи. От последната година насам доминиращата операционна система и тук вече не е iOS на Apple, а Android на Google.

Революционерът в мобилната индустрия Apple и през тази година няма да участва в събитието, но все пак ще е индиректно представен на щандовете за аксесоари. Nokia може би ще ни изненада и ще представи тук новия си телефон с Android. Моделът обаче бе предвиден още преди сделката с Microsoft. Но и е твърде рано да се твърди, дали това е промяна в стратегията – все пак новият шеф Сатя Надела е начело на концерна едва от няколко седмици.

Не е ясно и какво ще е бъдещето пред американския пионер Motorola, след като Google го продаде едва преди няколко седмици на китайския Lenovo. Това ще подсили допълнително азиатския тигър, който, заедно с Huawei вече е в ТОП 5 на производителите, и то благодарение преди всичко на местния си пазар. Развиващите се пазари на бъдещето са Китай, Индия и Африка, където китайските компании имат предимство. В Европа Lenovo, Huawei и ZTE вече са в премиум лигата, като дизайнът и менютата се напасват към предпочитанията на европейците.

Последна актуализация: 07:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още