IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните гиганти продължават с мерките преди инагурацията

Facebook премахва всички публикации, споменаващи „Спрете кражбата“, Twitter маха над 70 000 акаунта, свързани с QAnon

08:25 | 12.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg LP 

Най-голямата в света социална мрежа Facebook Inc заяви, че премахва цялото съдържание, което споменава „спрете кражбата“ („stop the steal“), фраза, популярна сред поддръжниците на недоказаните твърдения на президент Тръмп за измама на изборите, като част от набор от мерки за спиране на дезинформацията и подбудите към насилие върху платформата преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън.

Междувременно Доналд Тръмп не може да се надява, че скоро ще има достъп до акаунта си в социалната мрежа. „Засега няма планове за това“, заяви в понеделник оперативният директор на Facebook Шерил Сандберг по време на дигиталния форум Reuters Next. Facebook щяла да бъде много прозрачна, що се отнася до отношението си към Тръмп.

След щурма на Капитолия най-голямата интернет мрежа в света блокира Тръмп поне до края на мандата му и оправда това с подбуждане към насилие. Сандбърг заяви, че е „щастлива" от този ход на американската корпорация: „Дори президентът не е над правилата, които имаме“, каза тя.

Гигантът в социалните медии заяви, че ще продължи да държи на пауза всички американски политически и предизборни реклами. 

Анонсът беше една от редицата нови мерки, обявени от технологичните гиганти в понеделник в опит да възпират допълнителни вълнения след смъртоносната атака срещу Капитолия през миналата седмица. Twitter Inc. заяви, че е премахнал над 70 000 акаунта от петък, които разпространяват теорията за конспирацията QAnon, чиито последователи смятат, че Тръмп е нападнат от поклонниците на Сатана.

„Ние бяхме категорични, че ще предприемем силни мерки при поведение, което има потенциала да доведе до щети офлайн. Започна постоянно спиране на хиляди акаунти, които бяха посветени предимно на споделянето на съдържание QAnon в петък следобед“, поясняват от Twitter в публикация в блога си.

Facebook, Twitter и няколко други известни технологични компании - включително Snap Inc., Reddit Inc. и други - вече бяха предприели стъпки за заглушаване на личните акаунти на президента или онлайн общностите, посветени на него, позовавайки се на правила, забраняващи съдържание, което подбужда към насилие.

Ходовете последваха нападението над Капитолия в сряда от тълпа привърженици на Тръмп, които нахлуха в сградата, след като президентът и неговите съюзници ги подканиха да тръгнат към нея, докато депутатите се събираха вътре, за да удостоверят победата на Изборната колегия на Джо Байдън.

Amazon.com Inc. заяви в понеделник, че премахва някои продукти, свързани с конспиративната теория на QAnon. Отделно Airbnb Inc. заяви, че разширява мерките за безопасност преди встъпването в длъжност на Байдън, включително да забрани достъп на всички, за които е потвърдено, че са участвали в насилието в Капитолия миналата седмица.

Действията на Amazon срещу QAnon следват решението на компанията да прекрати услугите за уеб хостинг за Parler, която включва насилствена риторика във връзка със събитията от миналата седмица във Вашингтон. Amazon заяви, че не е уверена в способността на Parler да контролира достатъчно съдържанието на своята платформа, което подбужда към насилие.

Последователите на конспирацията QAnon, която е определена от ФБР като вътрешна терористична заплаха, бяха сред онези, които нахлуха в Капитолия в сряда. Тениските, книгите и шапките на QAnon са сред артикулите, налични в Amazon. Amazon казва, че нейните политики забраняват продукти, които „насърчават, подстрекават или прославят омразата, насилието, расовата, сексуалната или религиозната нетърпимост или насърчават организации с такива възгледи“.

Amazon все още продава стоки, свързани с президента. Shopify Inc., базиран в Канада доставчик на софтуер за електронна търговия, свали миналата седмица онлайн магазини, управлявани от Trump Organization и кампанията на президента. 

Като част от съобщението си в понеделник Facebook заяви, че ще добави към новинарските си емисии подбрани истории за инагурацията и ще покаже видео на живо от събитието, когато то се провежда в Капитолия на 20 януари. Отделно от това Facebook заяви, че е наел адвоката по граждански права Рой Остин като вицепрезидент по гражданските права и заместник генерален съветник и че ще създаде нова организация за граждански права в компанията. Преди това Остин беше съдружник в адвокатска кантора Harris, Wiltshire & Grannis LLP, специализирана в наказателно-защитното право и гражданското право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още