IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекомите в ЕС се изправят пред нова регулация на конкуренцията

Новите планове на ЕК засягат и продажбата на радиочестотния спектър

12:19 | 12.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Телекомуникационните компании ще се изправят пред нови правила за това как могат да получават достъп до интернет мрежи, след промени в законодателството на Европейския съюз, които ще увеличат напрежението между големите, бивши монополисти и по-малките оператори, пише EurActiv.

Европейската комисия (ЕК) се насочва към нови закони, които ще облекчат регулацията на телекомуникационните оператори, ако те обновят своите мрежи, за да предоставят на потребителите по-бърза интернет връзка.

Компромиси

Регулаторите ще „бъдат насърчавани да не налагат задължения за достъп“, които дават възможност на телекомите да използват мрежи, използвани от по-големи фирми, ако въпросните фирми предлагат „значително подобрение в сравнение с наличните мрежи“, сочи анализ на ЕК, свързан с планираните промени.

ЕК планира да предложи промените през септември. Регулацията на телекомите не е актуализирана от 2009 г. насам.

Телекомуникационните компании твърдят, че старите закони вече не са адекватни, тъй като интернет услуги като WhatsApp и Skype се конкурират с традиционните телефонни обаждания и SMS-и, но не са подвластни на същите правила. Същевременно ЕК иска нови закони, които да насърчат инвестициите в интернет мрежи.

Властите искат да разширят част от регулацията за покриване на интернет платформите като услугата за разговори на Skype. Освен това искат скоростта на интернет връзката във всички домакинства в Европа да достигне 100 Mb в секунда до 2025 г., разкрива план на EK, публикуван от EurActiv.com.

Проектът на комисията разкрива как властите ще се уверяват, че по-малките компании могат да получат достъп до мрежите, които са собственост на основните оператори. По-малките играчи пък посочват, че без правила, гарантиращи този достъп, те няма да имат възможност да се конкурират.

Документът описва предпочитаната от ЕК стратегия за защита на конкуренцията и посочва, че законодателната реформа няма да включва задължително отделяне на телекомуникационните услуги на компаниите и начинанията им, свързани с мрежова инфраструктура. Това ще означава, че решението на британския регулатор Ofcom от миналия месец да накара BT да отдели своя мрежови бизнес няма да се превърне в норма в Европа.

ЕК няма да изисква от телекомуникационните оператори да преминават от по-старите кабелни мрежи към по-бързото фибростъкло, но правното становище сочи, че фибростъклото ще бъде единствената технология, която може да постигне целите за интернет скоростта, които си е поставила комисията.

Властите посочват няколко аргумента за насочването към фибростъклото, включително, че ако мрежите в Европа са изградени само от него, то „може да доведе до ползи за околната среда, което ще позволи генерирането на 88% по-малко парникови газове на гигабит“, защото интернет потребителите ще използват по-малко електроенергия при по-бърза услуга.

Напрежение

Някои големи телекомуникационни оператори няма да са доволни от острия език относно пълното прехвърляне към фибростъкло. Комисията започна политическа битка с германски регулатор във връзка със спорен план за позволяването на гиганта Deutsche Telekom да обнови и да продължи да използва своите медни мрежи.

Голяма част от документа анализира плановете на ЕК да реформира и начина, по който страните в ЕС продават на търг радиочестотния спектър, който органът иска да промени въпреки отпора на националните правителства.

Големите разлики между цените на търговете за спектъра в ЕС водят до фрагментирането на пазара на мобилни услуги, сочи анализът на комисията. Съгласно него ЕК ще въведе задължителни условия, които ще намалят „сегашното ниво на гъвкавост на национално ниво“ от гледна точка на лицензирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още