Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Телемедицината в България: Мисията (не)възможна

Лекарите проявяват все по-голям интерес към новите технологии в здравеопазването, но малко потребители познават тези начини за комуникация с медицински лица

Телемедицината в България: Мисията (не)възможна

Снимка: Pixabay

„Лекар на върха на пръстите“ - така основателят на ганайската компания Oasis Websoft Рейндолф Овусу обяснява най-просто идеята, която той и колегите му са вложили в услугата Bisa. Става дума за сравнително нов проект, насочен към Гана и съседните страни, който има за цел да помогне на африканците, които нямат лесен и бърз достъп до лекар, да получат такъв през смартфон.

Bisa е проект, който може да помогне на хиляди хора, намиращи се в райони без медицинска помощ, да се справят с основни и не толкова тежки здравословни проблеми. Концепцията е проста – мобилно приложение дава възможност за анонимен чат с лекар, който се намира далеч от местонахождението на пациента. Единственото изискване към медицинското лице е да живее в Африка, за да познава местното население и здравните проблеми, с които то се сблъсква ежедневно.

Всъщност Bisa включва четирите ключови критерия, според които Световната здравна организация определя една услуга като телемедицинска: да предоставя медицинска помощ, да преодолява географски бариери, свързвайки хора, които не са на едно и също място, да включва различни типове информационни технологии и да подобрява услугите в сферата на здравеопазването.

Радио лекар

Самата концепция за телемедицината не е никак нова. Тя се ражда още в началото на 20-те години на миналия век, когато в статия в Radio News в САЩ се появява лекар, който преглежда пациент и изпраща неговите резултати по радиото. Самата идея „Доктор по радиото“ изглежда революционна за времето си. В модерния си смисъл телемедицината започва да се оформя през 60-те години, а зад нейния напредък стоят главно военните и секторът за космически технологии.

Последното важи в голяма степен и за България, където телемедицината е обвързана с авиационната медицина. През същото десетилетие работата в областта на телемедицината се задълбочава дотолкова, че през 1974 г. терминът официално влиза медицинската литература. През всички тези години се говори не само за „радио доктори“, но и за нов вид „консултации чрез телевизионни връзки“.

Светът вижда в медиите и новите начини за комуникация възможности, от които здравните системи да се облагодетелстват максимално. Със заместването на аналоговите форми на комуникация този процес става значително по-лесен в дигиталната среда. Бързият темп на развитие на новите технологии е един от основните фактори телемедицината да набира все по-голяма популярност. Докато не стигнем до днес и проекти като Bisa.

Пазарни възможности

Глобалният пазар на телездравеопазване се очаква да нарасне повече от 10 пъти в периода 2013-2018 г. според доклад на IHS Technology. Според компанията основен фактор за този растеж ще е фактът, че все повече доставчици на медицинско оборудване ще предлагат възможности за комуникации и мониторинг от разстояние.

Приходите от подобни устройства и услуги се очаква да достигнат 4,5 млрд. долара до 2018 г., от 440,6 млн. долара през 2013 г. Прогнозите за играчи като Bisa са добри – над 7 млн. души ще използват услуги в сферата на телездравеопазването до 2018 г.

Bisa е част от всичко това. В края на 2016 г. тя работеше с 40 лекари и имаше 16 хил. пациенти, които ползваха мобилното ѝ приложение.

Телемедицината е припознавана не само от стартиращите и вече наложилите се компании, но и от медицинските лица – според проучване на IHS Technology от 2014 г. цели 84% от директорите на здравни заведения в САЩ смятат, че телемедицината е важна за тяхната организация.

Българският контекст

Фондът за стартиращи компании LauncHub е инвестирал в шест компании в сферата на здравеопазването до момента, но пазарът на телемедицински предложения у нас все още е малък и от акселератора твърдят, че все още нямат експертиза в тази сфера, коментира пред Investor.bg единият от партньорите в LauncHub Румен Илиев.

Макар че стартъп сцената у нас все още не е припознала телемедицината като особено привлекателна област, все пак имаме успешни примери в тази сфера. Sirma Medical Systems вече е разработила собствено приложение, наречено Diabetes: M, което предлага интегрирана платформа за следене на ключови параметри на пациенти с диабет.

ScaleFocus също работи по проекти в тази сфера. „От началото на годината нашият екип работи по собствена иновативна платформа по проект в тази област. Скоро стартираме два по-мащабни проекта, в които има функционалности за телемедицински услуги. Медицината е приоритетно направление за бизнеса на компанията“, коментират от фирмата, без да уточняват в каква посока ще са въпросните проекти.

„Следвайки примерите за инвестиции в телемедицината в световен мащаб, компанията се стреми да показва, че и в нашата страна има потенциал за такова развитие“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Как ще повлияе арестът на финансовия директор на Huawei на търговската война?