IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter отправя силен предупредителен сигнал към Сан Франциско

Средният наем за тристайно жилище в града е скочил с 73% от 2011 г. до над 4500 долара, а това е най-високоплатеният град, що се отнася до заплати

08:37 | 10.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси може да изтегли голяма част от служителите си от Сан Франциско и да ги разпръсне на повече места в САЩ.

„Концентрацията ни в Сан Франциско не е добра за нас“, каза Дорси, който също така обръща внимание на това, че през тази година прекарвал много време в пътуване. Дорси обяви през декември, че иска да живее известно време в Африка.

Сан Франциско е критикуван все по-често напоследък: там се плащат най-високите заплати, но недвижимите имоти – както търговски площи и офиси, така и жилищни сгради, също са по-скъпи от никъде другаде в Съединените щати. Междувременно има стотици компании, включително най-ценните в света, готови да откраднат най-добрите разработчици и специалисти по продажбите, така че конкуренцията за персонала също е ожесточена.

Технологичният талант в района на залива е неоспорим. Но след като други региони наваксват по отношение на облачната инфраструктура и интернет скоростта и средствата за комуникация, улесняващи сътрудничеството, други технологични компании вече обръщат гръб на града и региона: Онлайн кредиторът Lendingclub намали броя на служителите си в Сан Франциско и премести работните си места в Юта през миналата година, а Stripe нае над 100 дистанционни инженери през 2019 година.

Дори изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се замисля, като наскоро каза пред журналисти в Юта, че ако основе компания днес, няма да го направи в района на Залива.

„Районът на залива е кръвопролитен, що се отнася до талантите“, казва пред CNBS Армон Дадгар, съосновател на HashiCorp, компания за облачни центрове за данни, която е базирана в Сан Франциско, но 85% от служителите ѝ си на други места. „Много е конкурентноспособен, трудно се задържат хора, а всички компенсационни пакети са огромни“.

Дадгар се мести в Кънектикът през миналата година от района на залива, защото съпругата му е получила работа в Йейл. Неговият съосновател Мичъл Хашимото живее в Лос Анджелис. Изпълнителният директор Дейвид МакДжанет е базиран в Сан Франциско.

HashiCorp описва себе си като „отдалечен и напълно разпределен“. Неговите 900 служители са разпръснати в САЩ и около десетина други страни, като работят от дома си, местните кафенета или на бюра в споделени офис пространства.

Подобно на него, разработчикът на софтуер с отворен код GitLab нарича себе си „отдалечена компания”. Съоснователят и изпълнителен директор Сид Сиджбрандидж живее в Сан Франциско, но GitLab няма офиси за своите 1100 служители в повече от 65 страни.

Сиджбрандидж казва, че компанията е намалила с 10% оперативните разходи, като не наема физическо пространство и още 40%, защото се фокусира върху наемането на служители извън най-скъпите райони в света. Според прогнозите на Дадгар HashiCorp спестява от 10 000 до 15 000 долара годишно на служител, като пести най-вече от недвижимите имоти.

Twitter, основан апрез 2006 г., планираше да се премести на юг от Сан Франциско и остана в града само заради данъчното облекчение през 2011 г., която беше отделено за компанията, а след това се разшири и до други градове като част от план за преустройство на зона за гарад, наречен среден пазар. Именно там Twitter отвори сегашната си централа през 2012 г.

Кварталът не се подобри много въпреки процъфтяващия пазар на технологични компании. Бездомността и употребата на наркотици продължават да се разрастват.

Междувременно Twitter нарасна от около 1100 служители на около 4000 души, а разходите за жилища в града скочиха бързо. Средният наем за тристаен апартамент в Сан Франциско е скочил с 73% от началото на 2011 г. до над 4500 долара, според Rent Jungle. А това е най-високоплатеният град в света по отношение на заплатите, показаха изчисления на Deutsche Bank през миналата година.

Дорси признава, че не е направил конкретни планове за това как ще изглежда експанзията на компанията, но звучи като човек, който е отворен за подхода на HashiCorp и GitLab, особено след като през ноември написа в Twitter, че се мести в Африка.

„Считам, че трябва да измислим как да създадем компания, която е разпределена, която не е обременена от часови зони, а е облагодетелствана от тях“, заяви той в конферентния разговор с анализаторите след представянето на финансовия отчет на Twitter. „И мисля, че това ще ни даде много повече перспектива за пазарите, които продължават да се появяват и се разрастват изключително бързо, и до точката, в която дори нашите конкуренти гледат много, много дълбоко на тези пазари и на тези континенти“.

Брандън Борман, вицепрезидент по комуникациите в Twitter, продължи това послание, като написа, че „ние оставаме отдадени на Сан Франциско, но наемането на глобални таланти не трябва да изисква от тях да изкоренят живота си, да напуснат своите общности и да се преместят там, където имаме офиси".

Другата компания на Дорси, Square, не направи подобни съобщения, въпреки че има почти толкова служители, колкото Twitter и се намира на по-малко от стотина метра от централата ѝ. Square има голям сателитен офис в Сейнт Луис и открива през тази година офис за до 2000 служители в Оукланд, срещу залива на Сан Франциско.

Напредъкът на технологиите през последните няколко десетилетия означава, че моделът за отдалечена работа може да работи благодарение на облачни базирани инструменти като Zoom за видео, Slack за съобщения и Google Docs за споделяне на документи. Ръководителите на HashiCorp и GitLab са въвели допълнителни процеси за асинхронна работа, така че служителите от противоположните страни на земното кълбо могат да общуват и да си сътрудничат.

Те също имат ежегодни събития, за които пренасят цялата компания до определено място - събитието на HashiCorp ще е в Атланта, а членовете на екипа се насърчават да се срещат с малко по-голяма честота. Част от спестяванията, които тези компании реализират от офис разходи и заплати, се пренасочват към по-високи бюджети за пътувания.

За да задържи новите служители в тази нова офис среда, GitLab нае през миналата година Дарън Мърф като ръководител на дистанционната дейност. Мърф работи извън дома си, в град в Северна Каролина с население от 300 души, и се справя със задачи като навлизане на новите служители в компанията и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
повръща ми се от термина "талант", в смъсъла в който го употребяват бюрократите/чантаджите/меринджеите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още