Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Търговската война може да сложи край на лидерството на САЩ на пазара на чипове

Китай и местните компании предприеха такива действия, които могат да засегнат сериозно американския сектор

Търговската война може да сложи край на лидерството на САЩ на пазара на чипове

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Американската индустрия за чипове се опитва да излезе от битката между САЩ и Китай, предупреждавайки, че нейната позиция като глобален пазарен лидер може да стане жертва на търговската война, пише Wall Street Journal.

Индустрията възобновява лобирането в тази посока с нов доклад, посочващ какви ще са потенциалните разходи при значително скъсване на връзките за доставки на американски чипове в Китай.

Всички тези усилия се полагат в момент, в който представители на властите трябва да се срещнат по-късно тази седмица и да обсъдят предложените промени в регулациите на Министерството на търговията, които биха ограничили допълнително американските продажби към китайски компании, които американските власти виждат като заплаха от риск от шпионаж. Представители на Вашингтон дори твърдят, че тези компании крадат американски технологии, твърдят източници, запознати с дискусиите на администрацията.

Индустрията за чипове е един от най-големите износители на САЩ и един от малкото сектори, които още генерират търговски излишък, до голяма степен обусловен от ръста на продажбите в Китай. Но мнозина от администрацията на Тръмп искат да ограничат тези връзки и да накарат много от производителите на чипове да прехвърлят по-голямата част от производството си на територията на Съединените щати.

Още по темата

Продажбите на компаниите за чипове вече пострадаха от митата, които си наложиха взаимно двете страни, и от ограниченията, които САЩ наложиха върху продажбата на технологии към китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies заради опасения за националната сигурност. Миналия месец президентът Доналд Тръмп подсказа, че иска американските компании да могат свободно да продават продукти в Китай. Но според източници, запознати с въпроса, служители от администрацията, занимаващи се с въпросите с Китай, настояват за допълнителни търговски ограничения, като се позовават на още притеснения за националната сигурност.

Подобни мерки според Асоциацията на индустрията за производство на чипове биха причинили трайна вреда на компаниите, които превърнаха Силициевата долина в символ на американските иновации и помагат на страната да запази технологичното и военното си предимство пред конкурентите си по света.

Ограниченията на износа могат да помогнат за опазване на националната сигурност на САЩ, “но трябва да бъдат насочени така, че да се избегне подкопаването на дългогодишното световно лидерство на САЩ в индустрията за чипове”, твърди Кийт Джаксън, главен изпълнителен директор на ON Semiconductor, доставчик на електронни компоненти, базиран във Финикс.

Ако бъдат приложени, тези регламенти биха могли да струват на производителите на чипове в САЩ около 36 млрд. долара приходи, сочи нов доклад на Boston Consulting Group, разгледан от The Wall Street Journal. В текста се посочва още, че ударът ще бъде по-голям, отколкото влиянието върху американските компании от усилията на Китай да стане по-самостоятелен в тази област - нещо, което беше очертано в плана “Made in China 2025” преди пет години. Администрацията на Тръмп редовно цитира тези усилия - цялостна стратегия на вътрешното производство на Китай, като причина за търговската офанзива срещу азиатската страна.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
3
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
То за тези неща е необходим акъл, с празни приказки и директиви на компартията в тази посока, нещата не стават. Китай е цяла вечност назад в това отношение, а няма какво друго да се очаква при положение че креативното мислене и свободата да се твори са недопустими и нежелани от ККПто.
0
 
2
 
1
преди 6 месеца
по-скоро на монопола, което не е никак зле ....

Още от Анализи
Да вкараме тока в склада