IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията на Microsoft и спадът на продажбите на компютри

Все още не е ясно дали Windows 10 има реално влияние върху пазара

10:39 | 12.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Индустрията с персонални компютри преживя важна седмица. Microsoft представи няколко нови устройства, работещи с новата му операционна система Windows 10. Освен това софтуерният гигант разкри, че в момента има 110 млн. устройства в света, които работят с Windows 10 – бройка, с която компанията изглежда се гордее, пише в свой анализ TechCrunch.

Тези успехи бяха засенчени само няколко дни по-късно от новите данни за пазара на компютри, обявени от Gartner и IDC.

Според Gartner глобалните продажби на персонални компютри са достигнали 73,7 млн. бройки през третото тримесечие на 2015 г., т.е. има спад от 7,7% спрямо същия период на миналата година.

От своя страна IDC смята, че продажбите на компютри са достигнали 71 млн. бройки през третото тримесечие на 2015 г., или спадът е с 10,8% спрямо същото тримесечие на 2014 г. Свиването е по-голямо от очакваното от анализаторите (9,2%).

Но изникват няколко ключови въпроса: Дали пускането на Windows 10 ще повиши продажбите на персонални компютри, макар и временно? Ако е така, дали представянето на Windows 10 не се случи твърде късно през тримесечието, за да има чак такъв ефект? Ако случаят не е такъв, изглежда Windows 10 не е двигател на продажбите.

По думите на автора на анализа Алекс Уилхелм Windows 7, най-популярната версия на прочутата операционна система, не е довела до скок в продажбите на компютри. Същото се случи и с Windows 8, което показва, че въпросният софтуер на Microsoft не е истински двигател на продажбите.

Gartner и IDC все пак остават оптимисти за тримесечието, включващо коледните празници – ключов период за сектора. Възможно е силният маркетинг на Windows 10 да помогне за увеличаването на продажбите тогава.

Но засега, въпреки тази изключително интересна нова операционна система, пазарът на персонални компютри продължава да отговаря на очакванията, които сочат спад. 71 или 73 млн. компютри за едно тримесечие все още е доста за хардуер и е доста и по отношение на приходите. Но все пак бройката е малка в сравнение с резултатите от миналото.

Освен това глобалната икономика не се намира в най-добрия си момент, най-вече заради несигурността на китайската икономика.

„Тъй като обсъждаме световния пазар, трябва да мислим за по-големите глобални тенденции. Ако икономиката на Китай продължава да се влошава, това може да повлияе на покупките на персонални компютри, тъй като компаниите съкращават разходи“, пише Уилхелм в TechCrunch.

Пазарът на персонални компютри остава слаб, но вероятно е прекалено рано да се каже какво е въздействието на Windows 10, тъй като то може да се прояви по-силно през последното тримесечие на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ПИЧ
преди 8 години
Как ги измерват тия персонални компютри като цели покупки ли ? Кой отива в магазина и бам си купува цял настолен компютър ?Обикновено се купуват компоненти , съобразно нуждите - само кутията остава. Аз на моята стара кутия от 2003 година , вече 3-4 ъпдейта съм правил, сменям цялата платка, процесора , памети, захранване сменях, видеокарта. Останала е само кутията - аз колко компютъра съм си купил ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още