IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават ли се тежки времена за Lenovo?

Компанията разчиташе много на бизнеса си със смартфони, но той не успя да се превърне в главен източник на растеж

15:53 | 15.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на Lenovo се разпродават, но инвеститорите рискуват да се опарят, ако си купят от тях, пише Wall Street Journal.

Причината за това е, че цената на книжата на производителя на персонални компютри отново пое надолу, което доведе до спад в стойността им с повече от една трета за тази година. Акциите на Lenovo се търгуват 7,8 пъти над прогнозираната печалба според S&P Global Market Intelligence, близо до най-ниското им ниво откакто компанията стана публична през 1999 г.

Има възможност обаче консенсусните прогнози за печалбата да се свият. Някои анализатори намалиха прогнозите си тази седмица заради данни за по-слаби от очакваното продажби от трети страни. Прогнозата на Morgan Stanley за печалбата за тази фискална година например е с близо 30% под консенсусната. Други анализатори вероятно ще последват тези стъпки, след като Lenovo отчете резултатите си по-късно този месец.

Продажбите на персонални компютри на Lenovo са спаднали с 8,5% спрямо година по-рано през първото тримесечие. Това е четвъртото поредно тримесечие, в което те се свиват според International Data Corp. До момента Lenovo е успявала да запази маржовете си благодарение на своя талант агресивно да намалява разходите си. Но докато продажбите продължават да спадат, фиксираните разходи е възможно да започнат да отнемат от маржа.

Още по-лошото е, че най-слабо представящият се бизнес на Lenovo е този със смартфони, с който компанията се надяваше да замени насищащия се бизнес с персонални компютри, превръщайки се в новия ѝ източник на растеж. Продажбите на смартфони на Lenovo са се свили с 42% спрямо година по-рано през първото фискално тримесечие, сочат данни на IDC, цитирани от Morgan Stanley.

Заедно с бранда Motorola, който Lenovo придоби от Google през 2014 г., Lenovo се насочва към пазара със среден и нисък клас устройства, където се сблъсква с ожесточена конкуренция.

Намаляването на екипите за проучване и развитие също направи по-трудно придвижването на компанията нагоре по веригата на стойността. Както купувачите знаят добре, ниската цена не означава непременно добра сделка.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 1
melon
преди 7 години
А високата цена е добра сделка?! Толкова много пари се хвърлят за ненужни играчки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още