IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахите за технологичните акции: икономическото възстановяване и регулациите

Ако се появи ваксина срещу коронавируса, известното нормализиране на глобалния икономически растеж може да доведе до диверсификация към по-цикличните книжа

14:30 | 03.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Парадоксално е, но ваксина срещу Covid-19 може да повлия негативно на технологичните акции. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Парадоксално е, но ваксина срещу Covid-19 може да повлия негативно на технологичните акции. Снимка: Bloomberg

Силните данни, свързани с технологичните гиганти, са достатъчни, за да обезкуражат много инвеститори. Но може би най-големият риск за превъзхождащото представяне на сектора не произтича от самия му мащаб, а от перспективата за икономическо възстановяване, пише за Financial Times Софи Хуин, стратег в Societe Generale CIB.

Секторът, разбира се, даде значителен тласък на инвеститорите, които бяха достатъчно умни или с късмет, за да заложат на него по-рано през годината.

Притесненията за надуващ се балон бяха често срещани през лятото, тъй като съотношението растеж/стойност при акциите, изразено от съпоставянето на индексите Nasdaq 100 и Russell 2000, показа силни сходство с периода, предхождащ дотком краха.

Популярните компании от технологичния бранш съставляват почти една четвърт от стойността на целия индекс S&P 500 и около половината от Nasdaq 100. А техните акции скочиха много. Да, те отстъпиха рязко в последно време, като Nasdaq 100 заличи целия си августовски ръст. И все пак, без големите технологични компаниии S&P 500 би бил с 6% надолу тази година, а не на нулата.

Но трябва ли самият размер да безпокои инвеститорите? Историята сочи, че не. Според изследване на Хендрик Бесембиндер от Университета на Аризона, от 1926 г. насам най-добре представящите се 4% от листнатите на борсата компании са били отговорни за нетната печалба на целия американски борсов пазар.

В космическите оценки на акциите има доста логика. Бизнес моделите на тези компании и постепенната дигитализация на нашето ежедневие допринесоха за успеха им. Натрупването на пари в техните баланси през годините им позволи да изкупуват обратно акциите си. През второто тримесечие, на технологичните компании са се падали 47 процента от брутните изкупувания в индекса S&P 500, а изключителните им маржове на печалба подкрепяха силното поскъпване на техните акции. И това се случва в момент, когато разграничението между силните и слабите баланси никога не е било по-важно.

Блокадите по целия свят заради Covid-19 ускориха структурни тенденции като работата от дома и електронната търговия. Все по-ниските лихвени проценти в допълнение на държавен и корпоративен дълг за 16 трлн. долара с отрицателна доходност направиха акциите много по-привлекателен клас активи, докато по-ниската дисконтова ставка повиши оценките им.

Нещо повече, инвеститорите нямат избор, когато търсят защита на портфейлите си, след като доходността по 10-годишните щатски ДЦК, заседнала в диапазона 0,5-0,7%, вече не изглежда привлекателна за тази цел. Това обяснява защо американските технологични компании водят възстановяването на фондовия пазар след 23 март, развитие със сигурност ускорено от прилива на дребни инвеститори, инерционната търговия и опасенията да не се пропусне купона.

Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още