IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заражда ли се Студена война в киберпространството между САЩ и Китай?

Представители на американската администрация изтъкват, че са все по-склонни да обвинят китайското правителство директно за кибератаките

09:06 | 27.02.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато миналата седмица администрацията на президента Барак Обама разпространи сред доставчиците на интернет конфиденциален списък с IP адреси, свързани с хакерски групи, присвоили терабайти информация от американски корпорации, правителството във Вашингтон пропусна да спомене един ключов факт – че почти всеки един от тези дигитални адреси може да бъде проследен до район в Шанхай, където е разположено командването на подразделението за кибер операции на Китайската народна армия, пише New York Times.

Пропускането на тази информация е показателно за изострящия се във Вашингтон спор дали новото китайско ръководство трябва да бъде директно обвинявано за хакерските атаки.

Дилемата илюстрира колко различна е зараждащата се кибер война от добре познатия ни доскоро конфликт от втората половина на 20-ти век. От една страна, новата студена кибер война не е толкова опасна, но от друга е далеч по-сложна и крие редица рискове.

Представители на американската администрация изтъкват, че са все по-склонни да обвинят китайското правителство директно за кибератаките.

В обръщение по-рано този месец президентът Обама не назова изрично Китай, нито пък Русия или Иран - другите две страни, за които администрацията има най-силни опасения, че са замесени в промишлен шпионаж - когато декларира, че „сме наясно, че някои страни и чуждестранни компании се опитват да откраднат корпоративните ни тайни“.

„Враговете ни искат да разберат, как биха могли да саботират електропреносната мрежа, финансовите институции и системите за контрол на въздушния трафик“, допълва той.

Възпирането на „враговете“ в този случай не се очертава да е лесно. Китай не е отявлен враг на Съединените Щати по начина, по който беше Съветският съюз в дните на Студената война. Китай е по-скоро икономически съперник, но и ключов доставчик и потребител.

През миналата година търговският обмен между двете страни достигна 425 млрд. долара и въпреки дипломатическото напрежение по много въпроси Китай остана основният донор за рефинансирането на Америка.

През 2009 г. преди първата си визита в Пекин като държавен секретар Хилари Клинтън попита реторично дали „може да си позволите да сте непреклонни и несговорчиви със собствения си банкер?“

В случая с доказателствата, че зад "Comment Crew“ - най-голямата от 20-те хакрески групи, които американското разузнаване следи – най-вероятно се крие Китайската народна армия, САЩ са много внимателни по отношение на официалната си позиция.

Що се отнася до списъка със заподозрени, в който Китай не е директно назован, агент на щатското разузнаване коментира, че „той и неговите колеги са били инструктирани, че директното заклеймяване на Китай би имало неприятни последици“ и по-специално, че „това би направило китайците по-затворени и по-националистически настроени“.

Тази позиция обаче постепенно започва да се променя. Неотдавна конгресменът републиканец Майк Родърс, който е и председател на Комитета по разузнаване към долната камара на американския парламент, заяви, че „без капка на съмнение“ именно китайските военни  стоят зад икономическия шпионаж в страната.

По този повод в следващите няколко месеца, посочват американски дипломати, китайските власти, включително новоизбраният китайски лидер Си Дзинпин ще получат предупреждения от частен характер.

Очаква се при предстоящото посещение на новоизбрания американски държавен секретар Джон Кери в Китай да бъде отправено подобно предупреждение. В него ще бъде подчертано, че мащабите и комплексността на кибер атаките през последните няколко години заплашват да подкопаят подкрепата за Китай сред най-големите приятели на азиатската страна в САЩ – американската бизнес общност.

По думите на Робърт Хорматс, заместник секретар за икономическите отношения във Вашингтон, на Пекин трябва да бъде припомнено, че подобни атаки ще се отразят негативно на икономическия растеж на Китай, тъй като „по този начин китайците няма да получат това, което най-много искат, а именно инвестиции от каймака на големите американски технологични компании“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 11 години
Нали не очаквате в 21-ви век да станете свидетели на конвенционална война между напреднали държави. Не че такава не е възможна, но за да се случи, това означава, че всички участващи са си загубили ума, защото независимо от изхода, победител няма да има, както и тухла върху тухла. Много по-вероятна е бърза, високотехнологинча и почти незабележима война, чиято цел е да постави противниковата военна, финансова, електронна и социална система в пълен нокаут без да гръмне и една пушка, дет' се вика. Освен може би 5-6 високо-точни ракетни удара на подходящите места, но при условие, че не предизвикат ответни такива - а това както знаем е почти невъзможно освен, ако не се атакува Зимбабве например. Макар, че ако китайците успеят да извадят от строя "модерните" електронни системи на американската армия с едно копче, нищо не може да ги спре да обърнат войната в конвенционална, при която малки отряди от по няколко десетки хиляди на напредват, пък ако ще и с прашки да нападат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
На времето виетнамците с какво ли съвременно въоръжение са разполагали, та Америка така и не успя да ги победи. Вярно, че тогава руснаците им помагаха, но населлението на Китай е колкото Русия, Виетнам и Съединените щати взети заедно и умножени по 2. Някои се шегуват, че само женската армия на Китай е по-голяма от населението на САЩ. Също така е много интересно на чия страна ще застанат милионите китайци, живееще навсякъде по света в така наречените "чайна таун".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Абе не бих се обзаложил, че всичките ти данни, откъдето и да ги вземаш са окончателни. Китайците за мен са скрита лимонка и не вярвам, че са толкова мижави за колкото ги описваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Номера ама циркаджийски или олимпийски.Във въоръжението ще им трябват още 15-тина години ако продължават да са икономическа сила от такъв калибър. Като цяло въоръжението им е старо - масово са на МИГ 21 и китайски копия на МИГ 29 и Су 27. При ракетите, компютрите, ядрените и космическите технологии имат сериозен напредък. Произвеждат сносни процесори на чудесни цени, които пригаждат навсякъде. Повечето маркови Smart телевизори са все с китайски процесори.Най-голямото им предимство е, че могат да свалят който си поискат сателит.Иначе като модерно въоръжение имат 2 самолета тяхно производство от 5-то поколение но само в няколко бройки. Имат 1 истински самолетоносач (стар но го преоборудват в момента) и 1 бетонно копие за евтини тренировки.Още 2 десетилетия индустриален шпионаж им трябва за да наваксат и да осъвременят "номерата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Пожелавам ти най-искрено да участваш в тази война и ако се върнеш да разправяш какъв кеф е да убиваш живи хора. Ако не се върнеш - лека ти пръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Ти луд ли си? Американците трябва много да внимават, като се заяждат с Китай. Те с една джунгла във Виетнам не можаха да се оправят, ще заплашват Китай. Бас държа, че китайците имат много номера в ръкава си, с които да изненадат "братския" американски народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Mr_crash
преди 11 години
Само така! Бой по *** кратуни на крадливите жълтури! Кражбата на интелектуална собственот е държавна политика в тая *** държава. Крайно време и тоя въпрос да бъде решен, ако трябва и с истинска война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още