Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо акциите на Apple бяха единствените, озовали се на зелено във вторник?

Анализаторите разглеждат компанията като актив убежище във времена на несигурност

Защо акциите на Apple бяха единствените, озовали се на зелено във вторник?

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Цената на акциите на Apple завърши търговията във вторник с повишение от 3,1%, въпреки че книжата на други компании се озоваха на червено заради опасенията, свързани с новия омикрон вариант на коронавируса. Това показва, че инвеститорите разглеждат компанията като актив убежище по време на пазарна несигурност, пише CNBC.

Книжата на други компании с огромна пазарна капитализация, като Google, Amazon, Meta и Microsoft, приключиха борсовата сесия с понижения предвид по-големите разпродажби.

Във вторник индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа спад от 651 пункта, технологичният Nasdaq – с 1,6%, а S&P 500 – с 1,9%, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че Фед ще обсъди ускоряването на прекратяването на програмата за покупки на активи по време на заседанието си през декември.

Още по темата

Анализаторът на Needham Лора Мартин коментира пред CNBC, че инвеститорите са се насочили към Apple, защото компанията има огромен паричен поток, който ѝ позволява да издържи всяко икономическо забавяне и да се възползва от спадащите цени.

„Има насочване към компаниите, за които се знае, че ще издържат бурята, няма да фалират, няма да имат финансови затруднения“, коментира Мартин, отбелязвайки, че акциите на други компании с голяма пазарна капитализация не понижават стойността си толкова, колкото по-малките фирми.

Мартин допълва, че Apple е напът да представи нови продукти, в това число и очила за добавена реалност, за да генерира нов растеж.

„Най-голямата критика към Apple през последните пет години е липсата на нови продукти. Когато погледнете продуктовите планове, има особено вълнение, най-вече в медиите, за това как ще бъдат представени очилата с добавена реалност на следващата конференция през юни“, твърди Мартин.

Според нея има индикации, че настоящите продукти на Apple, особено моделите iPhone Pro, се продават добре, което потенциално ще доведе до силно тримесечие до края на декември за компанията. През октомври Apple обяви, че очаква рекордни приходи през първото си фискално тримесечие, надминавайки миналогодишните приходи от продажби в размер на 111,4 млрд. долара въпреки ограниченията в доставките.

„Много добри данни идват от търговията на дребно за това как се продават продуктите. Както за таблетите, така и за особено високия клас модели iPhone те показват, че [Apple] ще има високи маржове и големи приходи за четвъртото тримесечие на тази година“, твърди Мартин.

Apple използва средствата си не само за инвестиции в нови продукти, но и за връщане на капитала на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции, като последното може да помогне за поддържане на стабилната цена на книжата. По-рано този месец анализаторът на Bernstein Тони Саконаги посочи в бележка до инвеститорите, че очаква Apple да продължи обратните изкупувания през следващите пет години.

„Нашият анализ предполага, че Apple вероятно ще може да продължи да изкупува около 3-4% от акциите си годишно до края на 2026 г., като същевременно увеличава дивидента си на акция с 10% годишно, без да поема нетен дълг в баланса си“, посочи Саконаги на 17 ноември.

Цената на акциите на Apple е нараснала с 25% от началото на годината.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Отчетът на Netflix ще подскаже какво да очакваме от стрийминг войната през 2022 г.