Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо американските технологични акции още са добър избор?

Въпреки опасността от корекции в дългосрочен план, тенденцията вероятно ще е възходяща

Защо американските технологични акции още са добър избор?

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

След резкия спад в курсовете насред кризата заради разпространението на коронавируса пазарите на акции по света се възстановиха изненадващо бързо. Особено впечатляващо е ралито при акциите на водещите американски технологични компании.

Сега анализаторите предупреждават за корекции. Инвеститорите обаче не бива да се тревожат заради краткосрочни колебания. В дългосрочен план вероятно възходящата тенденция ще продължи, пише WSJ.

Още по темата

Един поглед върху индекса, специализиран върху технологичните акции - Nasdaq 100, показва това, което финансовите специалисти наричат V-възстановяване. След рекордно високата стойност от около 9 737 пункта през февруари индексът временно падна с 30 процента. Междувременно сега бенчмаркът е само на три процента от стария връх.

Технологичните компании не са сами в опита си за възстановяване. Бързото действие на политиците и централните банки подкрепи курсовете по целия свят. Разбира се, спадове са напълно възможни, не на последно място заради това, че напрежението между САЩ и Китай тревожи инвеститорите.

При технологичните компании обаче има още един аргумент за това, че ралито може да продължи. От гледна точка на стратезите оценките са нараснали значително заради спадащите очаквания за печалбите. Според Commerzbank Nasdaq 100 би трябвало да падне с една трета, за да се върне към средната стойност на съотношението курс – печалба за последните десет години.

Особено познатите под акронима FAANG акции на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google успяват за изиграят особено успешно своите предимства в рамките на кризата. Онлайн пазаруване, стрийминг на видео, комуникация чрез цифрови канали - всичко това в момента е особено търсено. Цените на акциите на Amazon и Facebook са на най-високото си ниво.

Още по темата
След като потребителите промениха навиците си, едва ли има причини, поради които трябва да ги променят отново след кризата.

Заради борбата с пандемията друг сектор в индекса привлича все повече внимание: биотехнологичните компании. Въпреки че в момента някои акции може да изглеждат скъпи заради надеждата за ваксина или лекарства за лечение на белодробни заболявания, фактът си е факт - инвестирането в здравните системи е изключително важно.

Ето защо всички тези акции все още предлагат достатъчен потенциал в дългосрочен план. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Китайските технологични фирми научиха болезнен урок от Индия