IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple иска да навлезе в непечелившия бизнес с плащания между приятели?

Компанията вижда в това нови възможности за Apple Pay

11:41 | 02.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Силициевата долина е обсебена от идеята за една определена част от финансовия бизнес, включваща изпращането на пари до приятели посредством мобилно приложение. Това доведе до редица услуги, които често са непечеливши, защото са свързани с малки или никакви такси за трансакции. PayPal и нейната дъщерна фирма Venmo са сред най-популярните имена в бизнеса, макар че се сблъскват с все повече конкуренти, в това число Google, Facebook и Square, пише Bloomberg.

Apple планира също да влезе в играта. Най-високо оценената технологична компания в света води преговори с банки за пускането на нова функция в Apple Pay, която ще позволи на потребителите да изпращат пари на приятели, твърди източник на Bloomberg, запознат с въпроса. Ако Apple се надява да се конкурира на този пазар, тя трябва да се увери, че нейната услуга може да се ползва безплатно с дебитни карти, твърдят анализатори.

Услугите за плащане от човек на човек не са евтини и Apple може да загуби пари от големия брой трансакции, твърди компанията за проучвания Crone Consulting. Създаването и валидирането на нов акаунт, обикновено свързан с дебитна карта, ще струва на Apple между 50 цента и 3 долара на акаунт, плюс поне 25 цента на трансакция, твърди фирмата. Компаниите не генерират големи приходи от плащанията, които потребителите правят към приятели, твърди Уил Стофега, анализатор на IDC. 

Apple вероятно няма да открие начин да печели директно от тази функция. Вместо това технологичният гигант вероятно ще я използва, за да увеличи ползването на Apple Pay в магазините. Опцията за плащане не печели популярност толкова бързо, колкото се очакваше. Притежателите на новите модели iPhone са използвали Apple Pay само за 2,7% от трансакциите по време на Черния петък в магазините, които поддържат услугата, сочат данни на InfoScout.

Междувременно PayPal заяви, че през Venmo са преминали трансакции на стойност 2,1 млрд. долара през последното тримесечие, а потребителите са използвали приложението, за да си разделят сметката в ресторанти, пращали са парите за наема на съквартирантите си или са изпращали пари на приятели, които са им взели билети за кино.

„Става дума за ангажиране на първо място, а след него идва монетизацията“, твърди Джо Ламбърт, вицепрезидент на PayPal. “Потребителите на услугата за пращане на пари от човек на човек са някои от най-ангажираните ни. Те харчат повече през PayPal”.

Venmo планира да започне да експериментира с плащания в магазини този месец.

Добавянето на възможност за собствениците на по-новите модели iPhone да изпращат пари едни на други, може да удвои ползването на Apple Pay от въпросните потребители в рамките на 18 до 24 месеца, твърди Ричард Кроун, главен изпълнителен директор в Crone Consulting. Това може да донесе средства на Apple, която налага банкови такси всеки път, в който потребител използва телефона си, за да плати в магазин.

"Apple се надява да се справи с бавното навлизане на Apple Pay с плащанията от човек на човек“, коментира Кроун. „Ако ви изпратя 50 долара, а вие не ползвате услугата за плащания между приятели на Apple Pay, ще се наложи да започнете“.

Технологичната компания не е отговорила на запитванията за коментар. Apple Pay може да получи по-голям тласък още преди компанията да пусне новата функция, което ще се случи най-рано през следващата година, твърди източник, запознат с плановете на компанията. Apple е постигнала предварително споразумение с China UnionPay за пускането на Apple Pay в Китай през мрежата за продажби на UnionPay, обявиха миналата седмица анонимни източници.

Същевременно приложенията за парични трансфери ще намалят нуждата от използването на ПОС терминали. Това може да се окаже лоша новина за производителите им.

Ако потребителите на iPhone започнат да свързват Apple Pay с банковите си сметки, те ще могат да заобикалят напълно кредитните карти, когато изпращат пари на приятели и евентуално при плащания в магазините, а това означава, че ще дойде момент, в който ще се прескачат посредниците.

Почти невъзможно е да се предвиди колко време би отнела една такава промяна. Но Тали Бейкър, анализатор на компанията за проучвания Aite Group, очаква с нетърпение бъдещето на този тип плащания.

„Нямам търпение да настъпи денят, в който в джоба си ще имам само червило и телефон, и това ще е всичко, от което имам нужда“, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още