IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо банките започват да се държат като технологични компании

Платформите за мобилни разплащания на Apple, Alibaba и eBay променят света, а финансовите институции искат да наваксат

09:06 | 19.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В годините след финансовата криза големите банки, оглавени от Goldman Sachs, Bank of America и Capital One Financial, се концентрираха повече в продажбата на активи, отколкото в обичайното си занимание - придобиването на компании. В последно време ситуацията се променя, пише The Street. Най-голeмите финансови институции в САЩ започнаха да инвестират, или поне да обмислят да инвестират, в технологиии.

Един ярък пример включва Goldman, Bank of America и няколко от останалите играчи на Уолстрийт, които се опитват да създадат платформа за кратки финансови съобщения, която да ги изправи срещу Bloomberg, които предлагат подобна услуга. Пътят минава през придобиването на компанията Perzo. През миналата седмица технологичната компания Adaptive Path пък обяви, че скоро ще премине в ръцете на Capital One.

Арджун Сетхи от консултантската фирма A.T. Kearney, коментира, че интересът за придобиване на компании с технологична насоченост сред финансовите институции се е увеличил драматично през последната година и половина.

“Клиентите ни идват и ни питат как да оптимизират технологиите и дигиталните си възможности”, казва Сетхи. Според него се забелязва ясно размиване на границите между традиционното банкиране и ползите от притежаването на технологична организация.

Мобилните разплащания са една от основните цели на банките, които започват да проявяват все по-сериозен интерес в областта. Наскоро The New York Times публикува доклад, свидетелстващ, че финансовите институции всячески се опитват да провокират поне част от вълнението, което е специалитет на компании като Apple.

Излизането на Alibaba на борсата, заедно с платформата й за мобилни разплащания - Alipay - допълнително нажежи обстановката. Раздвижването в сектора е и вероятната причина eBay да реши да отдели платформата си за разплащания PayPal.

Банките се опитват да догонят технологичния сектор именно като инвестират в технологии. Имайки предвид, че много от банките работят усилено по възвръщането на позициите си от преди кризата, а инвеститорите са скептични относно сключването на мащабни сделки, анализатори споделят, че ръководствата на финансовите институции са концентрирани във финансирането на малки проекти в технологичния сектор.

Един от примерите в това отношение е “мобилното предизвикателство” на Citigroup. Става въпрос за конкурс, спонсориран от банката, който има за цел да стимулира иновативното мислене на разработчиците на технологии за мобилни разплащания.

Залогът за финансовите компании е огромен, смятат анализатори, тъй като специализирани предложения като Apple Pay и Google Wallet застрашават банковата индустрия, въпреки твърденията на техните създатели, че са отворени за партньорство с традиционния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още